Jeruzsálemi articsókás, diós, vagányás batyuk receptHány személyre: 6 személyre
» 150 g hosszú szemű barna
rizs» 25 g
vaj» 2 fej finomra vágott
mogyoróhagyma» 1 gerezd zúzott
fokhagyma» 1 nagyobb szeletelt póré
hagyma» 175 g
vargánya vagy nagyobb
gombafajta szeletelve
» 150 g jeruzsálemi
articsóka, hámozva, leszeletelve
» 1 ek. finomra szelt, friss
kakukkfű» 4
bazsalikomlevél felaprítva
» 150 g friss fehérkenyér-morzsa
» 50 g apróra szelt dió
» 100 g reszelt
cheddar sajt» 2 egész
tojás, plusz 1 a tészta kenéséhez
» 450 g készen kapható leveles tészta
»
só és frissen őrölt
bors» egy csipet
szerecsendió» friss
bazsalikomágak a díszítséhez
» madeiraszósz a tálaláshoz
Szósz:
4 ek. zöldségolaj, fél fej apróra vágott vörös
hagyma, 2 nagyobb, durvára vágott
sárgarépa, 1 db durvára vágott póré
hagyma, 1 szál
zeller, 2 gerezd zúzott
fokhagyma, 100 g egyféle, darabokra vágott
gomba, 2 nagyobb
paradicsom, szeletelve, 2 szál
kakukkfű, 1
babérlevél, 1 tk. finom kristály
cukor, 1 tk.
só, 25 g
sótlan
vaj, 25 g beáztatott, majd lecsöpögtetett, feldarabolt porcini, 2 ek. madeira.
Forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a vörös
hagymát, a
sárgarépát, a póré
hagymát, a
zellert és a
fokhagymát, és pároljuk 5 percig. Adjuk hozzá a
gombát, és főzzük 5 percig. Adjuk hozzá a
paradicsomot, a fűszereket, a cukrot, és főzzük lassú tűzőn 5 percig. Öntsünk hozzá 850 ml vizet, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a
sót. Főzzük lassú tűzőn 45 percig. Szűrjük le egy szitán. A
vajat melegítsük fel, és süssük benne a porcinit lassú tűzőn 2 percig. Öntsük rá a maderiát és a levest, majd lassú tűzőn főzzük addig, amíg a felére csökken.
A
rizst főzzük 30-35 percig, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Melegítsük fel a
vajat, tegyük bele a
mogyoróhagymát és a
fokhagymát, majd süssük 5 percig lassú tűzőn. Adjuk hozzá a póré
hagymát, tegyük magasabb hőfokra, és keverjük bele a
vargányát, az
articsókát és a fűszereket. főzzük még 5 percig, majd hagyjuk kihűlni. Egy tálban keverjük össze a riszt, a párolt zöldségeket, a zsemlemorzsát, a diót, a
sajtot és a 2
tojást.
sózzuk,
borsozzuk, és
szerecsendióval ízesítsük. Nyújtsuk ki a tésztát négyzetekre. A
rizses keverékből formáljunk golyókat, és tegyük a tészta közepébe, és formáljuk batyukká. Kenjük be a külsejüket
tojással, és süssük 15-20 percig. Tálaljuk a szósszal együtt.
Elkészítési idő: 15,óra, plusz 1 óra a szósz elkészítése.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>