Bimbója ízletes, fűszerezni alig szükséges. Hússal töltve, citromlével ízesítve, párolva, fűszeres mártással és pizza feltétként is fogyasztható. A magyar konyhában főként előételként, salátaként vagy sütve jellemző. Levele gyógynövényként ismert, számos betegségre alkalmazható. Gyökere antibiotikus hatással bír. Májtisztító és vízhajtó hatásai is ismertek, csökkenti a vér zsírtartalmát. Tápanyagokban gazdag növény, tartalmaz például káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, vitaminokat (B1, A, C, B2). Inulin tartalma mérsékli az evés utáni vércukorszint ingadozást. Elkészítése egyszerű.
Érdemes a kisebb bimbókat keresni, ezeknek még nem nyílt ki a virágzatuk és levelük fényes és lédús. A fiatal articsóka vastag sziromlevelei fogyaszthatóak, azonban az idősebb példányokét el kell távolítani, mert megkeményedik a sziromvég. A csészeleveleket bimbós állapotban ajánlott fogyasztani. Miután a szárat és a külső leveleket levágtuk, érdekes meghámozni az alsó részt, így párolva pillanatok alatt fogyaszthatóvá válik a növény. Alumíniumedényben a levelei megsötétedhetnek. Hűtőben pár napig eláll, a friss növényt érdemes minél előbb felhasználni.