Őshonos Nyugat-Ázsiában, a Balkán-félszigeten, Kelet-Ázsiában, Észak-Amerikában. Fő termesztési helye: Törökország, Olaszország, de a legtöbb mogyorót Olaszország és Törökország termeszti.
A fajok többsége bokor termetű, néhány faj azonban fa nagyságú. A mogyoróbokor 2–7 m, a török mogyorófa pedig 15–25 m magas.
Egylaki és váltivarú: a hím- és nővirágok külön virágzatokban fejlődnek. 60% zsírt, 14% fehérjét, rezet tartalmaz. Olajtartalma miatt magas kalória tartalmú. Növényi zsiradékja telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik a koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat, így a fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulását. Számos növényi rostot tartalmaz, magas a B1-, B2-, H- és E-vitamin tartalma. A kereskedelemben is sokféle képen használják fel, édességek, készételekhez is. Pl: mogyoróvaj, chips. Otthoni felhasználása is sokoldalú, készíthetünk mogyoróból süteményeket, tortákat, de pikáns ételek, saláták hozzávalójaként is kiváló.