A sárgarépa családja körülbelül 2500 tagot számlál - ide tartozik a fehérrépa, a kömény, a kapor és a zeller is. A sárgarépának több száz, különféle alakú és méretű fajtája létezik. A narancsszín a béta-karotin tartalomnak tudható be. Egy szál sárgarépa elegendő béta-karotint tartalmaz ahhoz, hogy testünk előállítsa belőle az egy napra szükséges mennyiségű A- vitamint, amely elengedhetetlen az egészséges bőr, a betegségeknek ellenálló nyálkahártya megőrzéséhez, valamint a szürkületi vagy farkasvakság kialakulásának megelőzéséhez. A-, C-, E-, K- vitaminokat, folsavat, kalciumot, mangánt, foszfort, krómot, vasat, cinket, béta-karotint és rostot tartalmaz. Antioxidáns, rákmegelőző hatású. Jótékony hatást gyakorol a bőrre és a szemre, de jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek is. Kalóriaértéke: 25 kcal/ 100 g.
Sárgarépa (Foto: Claudecf, Flickr)