Karácsonyi rakott hal fehérborban úsztatva receptHány személyre:
» 2x40 dkg különböző fajtájú szálka nélküli színhalhús
» 1/2 kg halcsont vagy tisztított apróhal
» 1 kg héjában főzött, és áttört
burgonya» 10 dkg búzadara
» 1 fej finomra vágott és kevés olajon párolt vörös
hagyma» őrölt fehér
bors,
só,
szerecsendió» 2 egész
tojás» 2 dl
fehérbor» 2 dl
tejszín
» csapott kanál
liszt» reszelt
sajt,
mogyorónyi
vaj» vágott
petrezselyemlevél,
citrom
A héjában főtt, megtisztított
burgonyákat áttörjük, majd elkeverjük az apróra vágott pirított vörös
hagymával, és az előzőleg 2 dl forrásban lévő
vízzel felfőzött búzadarával.
sóval, őrölt fehér
borssal és
szerecsendióval ízesítjük, vágott
petrezselyemlevéllel színesítjük. A körömnyi kockákra vágott vegyes, szálka nélküli halhúst, a két
tojássárgáját és fölvert habját, a kevés reszelt
sajtot lazán hozzáforgatjuk, majd ki
vajazott tűzálló tálban a kész masszát egyenletes vastagságban elosztjuk és 180 °C-os sütőben lassan átsütjük. Közben a halcsontból vagy apróhalból alaplét készítünk, amit kevés vörös
hagymával,
sóval és fehér
borssal ízesítünk, és jó egyórai főzés után leszűrünk. A hallét
tejszínes
habarással sűrítjük, a
fehérbor és kevés
citromlé hozzáadásával pikánsra ízesítjük.
A ropogósra sült rakott halból szeletnyi darabot tányérra emelünk, amit a kész
fehérboros mártással körülöntve, és vágott
petrezselyemlevéllel megszórva tálalunk.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>