Szélesmetélt római módra receptHány személyre: 4 személyre
» 400 g friss, házi szélesmetélt vagy bolti
» 60 ml extraszűz
olívaolaj» 1 fej lila
hagyma, felaprózva
» 1 kis
sárgarépa, felaprózva
» 1
zeller, felapózva
» 350 g darált marhahús
» 90 ml száraz vörösbor
» 125 g csirkemáj, felkockázva
» 1 konzerv
paradicsom, a levével (400 g)
» 15 g szárított
vargánya, 15 percre forró
vízbe áztatva,
» majd felaprózva
» 1
babérlevél»
só és frissen őrölt
bors» 125 g
parmezán sajt, lereszelve
» 60 g
vaj összevágva
Tészta:
400 g sima
liszt
4 nagy
tojás
Tegyük a
lisztet a munkalapra, a közepébe vájjunk lyukat és tegyük bele a
tojásokat, villával dolgozzuk össze, majd kézzel állítsuk össze. Dagasszuk szép gömb formájúvá. 10-20 perc után a tésztának simának kell lennie. Csomagoljuk a tésztát celofánba és hagyjuk 30 percet állni.
Osszuk el 5-6 részre, majd tekerjük át a tésztagépen. Folytassuk a nyújtást egyre kisebb fokozaton. Ne nyújtsunk 30-35 cm-nél hosszabb lapokat. Szórjuk meg őket búzadarával, és takarjuk le konyharuhával. Állítsuk be a kívánt metélőszélességet és tekerjük át a gépen. Ha nincs képünk, akkor tegyük a lapokat búzadarával megszórt felületre, hajtogassuk őket össze úgy, hogy 2,5 cm-es tekercset kapjunk. Majd nagy késsel vágjuk fel a tésztát.
A taglierini vagy tagliolini 5 mm széles.
A tagliatelle vagy fettuccine 1 cm széles, míg a pappardelle akár 2,5 cm széles is lehet.
Forrósítsuk fel az olajat, süssük benne a
hagymát, a répát és a
zellert kb. 5 percig. Keverjük bele a marhahúst, és süssük 5-7 percig barnára, majd öntsük hozzá a bort és főzzük 4 percig, vagy amíg el nem párolog. Adjuk hozzá a májat és pároljuk alacsony tűzön 15 percig. Keverjük hozzá a
paradicsomot, a
gombát, a babérlevelet és ízesítsük
sóval,
borssal, majd alacsony tűzön pároljuk 1 órát. Szedjük ki a babérlevelet.
Főzzük ki a tésztát
sós
vízben 3-4 perc alatt, szűrjük le és tegyük a szószhoz. Szórjuk meg
parmezánnal és locsoljuk meg
vajjal, majd keverjük össze és tálaljuk.
Elkészítési idő 1 óra 70 perc.
Nehézségi fok 2.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>