A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A
mézet megmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amig elolvad. Hozzáadjuk az aromát és levesszük a tűzről. A
lisztet összekeverjük a
fahéjjal,
sóval és sütőporral, hozzáadjuk a
mézes-cukros masszát, és összedolgozzuk. A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, majd különböző formákat szaggatunk ki belőle. A formákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, majd megkenjük őket a
vízzel elkevert
tojássárgájával. 12-15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A fondanhoz a cukrot elkeverjuk a
vízzel és az
ecettel, majd erős tűzre tesszük. Keverés nélkül felforraljuk. Először habzik, és nagy buborékokat vet, amelyek szétpattannak, de amikor kezd sűrűsödni, már egyben maradnak. Néhány perc múlva kiskanállal egy keveset kiveszünk a szirupból, és kevés hideg
vízbe cseppentjük. Ha összeáll a
vízben, akkor levesszük a tűzről, és megspricceljük pár csepp hideg
vízzel, majd jég vagy jeges
víz között kihűtjük. Akkor jó, ha megbőrösödik a te
teje. Ezután addig keverjük, amíg teljesen kifehéredik. Akkor kész, amikor a
cukor már nem nyúlik. Ha túl sűrű, meglocsoljuk egy kevés
vízzel. Hozzáadjuk a
citromlevet. Ha teljesen kihűlt, gőz felett felmelegítjük, és a
vajat is hozzáadjuk. A langyos fondannal megkenjük a sütemények te
tejét, és színes
cukorkákkal, tortadarával vagy reszelt
csokoládéval díszítjük. (Kb. 120 db)
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>