A méhek és az ember tápláléka. Virágok nektárjaiból, és a növényi nedvekből alakítják át a méhek. Fontos tápláléka az emberi szervezetnek, erre már az őskorban is rájöttek, valamint arra is, hogy nem csak fontos tápanyagokat tartalmaz, de rengeteg gyógyhatása is van. A mai tudósok ezt 70 fajta gyógyhatást állítanak. Kiváló szénhidrátforrás, továbbá gazdag ásványi anyagaiban, vitaminokban, szerves savaiban, illóolajokban és fontos enzimekben. Elsősorban C-, és B-vitamin tartalmaz, továbbá folsavat és nikotinsavat. A magas az enzimtartalma okozza a jelentős antibiotikus hatását. Nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén javasolta a fogyasztása. Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, sebek kezelése. Nem ajánlatos cukorbetegségek, pajzsmirigy-túltengéses, az agyalapi mirigy túlműködésben, illetve allergiás és gyomorsav-túltengéses betegségekben szenvedőknek a fogyasztása. Fogyókúrázók számára sem ajánlott a méz túlzott fogyasztása, hiszen energia tartalma igen magas.