A
vajat simára keverjük a
cukorral, a meglangyosított
mézzel, hozzáadjuk a fűszereket és a felvert
tejszínt. A szódabikarbónát elkeverjük a
liszttel, és kis adagokban hozzáadjuk a
mézes keverékhez. Jó alaposan összegyúrjuk. A tésztát egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. Jó ha nem egészben tesszük be a hűtőbe, hanem 6-8 cipót formázunk belőle. Másnap a cipókat
lisztezett deszkán 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából különböző formákkal; szívvel, csillaggal, holddal, fenyőfával kiszúrjuk a süteményeket, és ki
zsírozott tepsibe rakjuk. Ebből a mennyiségből kb. 6 tepsi sütemény lesz. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, és a tésztát 5-8 percig sütjük. A tésztának világosbarnának kell lennie, amikor kivesszük, ugyanis még sütés után is barnulni fog. Ha a tepsit a sütőből kivettük, szedjük ki a kalácsokat, de mindenképpen mozgassuk meg lapáttal, mert később könnyen törik. A kihűlt
mézeskalácsokat tároljuk száraz helyen, fémdobozban. A kalácskákat feldíszíthetjük
cukormázzal. A mázhoz keverjük el a
tojásfehérjét a nagyon finomra darált és szitált por
cukorral és adjunk hozzá egy evőkanál
rizslisztet is. A masszát tegyük vékonyszájú nyomózsákba vagy nejlonzacskóba, aminek a sarkát levágjuk, és írjunk mintákat, pöttyöket a kalácsokra. A mázat szinesíthetjük ételfestékkel, és tehetünk még a kalácsokra - a mázzal ragasszuk fel - színes
cukorgyöngyöket, drazsét, fűszereket:
szegfűszeget, csillagánizst, borókát. A
mézes tésztából készíthetünk
mézeskalács házikót is. Ekkor hagyjuk a tésztát vastagabbra, és vágjuk ki a ház oldalait és te
tejét, süssük meg laponként, majd sűrű
cukormázzal építsük fel a házikót.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>