Mézeskalács házikó - Karácsony recept

Hány személyre:

» 5és 1/4 bögre liszt
» 1 evőkanál őrölt gyömbér
» 2 teáskanál szódabikarbóna
» 1és 1/2 teáskanál szegfűbors
» 1 teáskanál
» 2 bögre barna cukor
» 1 bögre és 2 evőkanál puha vaj
» 3/4 bögre kukoricaszirup
» 2 tojás
» Díszítő- ragasztó máz (l.alább)
» Színes mézgalabdacs, franciadrazsé és színes tortadara
» Egyébb kellékek:
» 1 négyzet alakú kartonlap, csomagolópapírral bevonva
» Díszítő- ragasztó máz hozzávalói:
» 5 tojásfehérje
» Szitált porcukor (kb.450-500g)
Rajzoljuk le a házikó falait egy kartonpapírra. A sablonokat vágjuk ki.
190°C-ra melegítsük elő a sütőt. Egy nagy sütőlemezt kenjünk ki. A lisztet, szódabikarbónát, gyömbért, szegfűborsot és a t keverjük össze egy közepes méretű tálban.
A barna cukorból és az 1 bögre vajból egy nagy tálban közepes fokozatra kapcsolt botmixerrel keverjünk könnyű, habos masszát. A tojásokat és a kukoricaszirupot keverjük hozzá. Adjuk hozzá fokozatosan a lisztes keveréket. Keverjük simára a masszát alacsony fokozatra állított botmixerrel.
Sütőlemezen nyújtsuk a tészta 1/4-ét 6 mm vastagságúra. A tésztára terítsünk zsírpapírt. A sablonokat egymástól 5 cm távolságra helyezzük a papírra. Vágjuk ki a házikó falait egy éles késsel. A zsírpapírt távolítsuk el.
15 percig süssük, vagy amíg érintésre nem nyomódik már be a mézeskalács. Amíg a kivágott lapok még forrók a sablonokat fektessük rájuk és igazítsuk ki (vágjuk egyenesre) a széleket. A sütőlemezen hagyjuk őket 5 percig, majd rakjuk át rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
A díszítő- ragasztó mázat készítsük el. Ha szeretnénk színes mázzal is dolgozni, akkor egy-egy kisebb adagot félretehetünk egy kis tálkában.
A mázat kanalazzuk műanyag zacskóba, az egyik sarkára vágjunk apró lyukat, a száját kössük be. Nyomjunk mázat mindegyik mézeskalácslap szélére és aljára és a darabokat illesszük össze. Ha készen van a házikó a csomagolópapírral bevont alátéthez ragasszuk.
Rajzoljunk ajtót, ablakot a mázzal a házra. A házat és környékét díszítsük mézgalabdaccsal, tortadarával és színes cukorkával. A házra szitáljunk porcukrot.
Díszítő- ragasztó máz:
A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
Annyi porcukrot szitáljunk a habba folyamatosan keverve, hogy kemény lassan folyó mázat kapjunk. (Alacsony fokozatra állított robotgépet használjunk)
Tipp:
A házikó falait is össze tudjuk ragasztani ezzel a mázzal. Megszilárdul 5 perc alatt és 20-30 perc alatt megköt teljesen. Újra nyújtsuk ki és szaggassuk ki különböző formákkal a potyadék tésztát. Megírhatjuk a maradék mázzal.
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Szerző: Ízletes receptek          Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>
nagyításhoz kattintson a képekre

Share

Másoknak így tetszett a recept:
ÉRTÉKELÉS: szörnyű nagyon jó
 
 
Hozzászólások
 
Nick név:

Hozzászólás:

kód
Aktivációs kód: Kis és nagybetű számít!
 
 
Ehhez a recepthez nem történt hozzászólás!
 
 

Szárnyasok - Csirke - Jérce - Kakas - Pulyka - Kacsa - Liba - Fácán - Egyéb szárnyasok
Húsételek - Sertés - Marha - Birka - Malac - Borjú - Bárány - Kecske - Egyéb húsételek
Sütemény receptek - Édes sütemény - Sós sütemény - Gyümölcsös sütemény - Lekváros sütemény - Mézes sütemény - Krémes - Muffin - Torta - Fagylalt - Pite - Kuglóf - Kalács - Mogyorós sütemény - Mandulás sütemény - Sajtos sütemény - Diós sütemény - Gesztenyés sütemény - Burgonyás sütemény - Mikroban készíthető süti - Bögrés sütemény - Gofri - Csokoládés sütemény - Bonbon, praliné, trüffel
Tészták, tésztafélék - Főtt tészta - Palacsinta - Rétes - Pizza - Pizzafeltét - Lepény - Lángos - Fánk - Kenyér - Kelt tészta - Vajastészta - Burgonyás tészta - Sörkorcsolyák - Sült tészta - Pogácsa - Leveles tészta - Kétszersült - Lasagne
Ünnepi receptek - Húsvét - Pünkösd - Farsang - Halloween - Karácsony - Szilveszter - Újév - Lakodalom - Névnap - Nőnap - Valentin nap - Advent - Mikulás - Születésnap - Esküvő
Vadhús ételek - Nyúl - Vaddisznó - Őz - Szarvas - Egyéb - Fürj - Fogoly - Vadgalamb - Szalonka
Főzelékek - Babáknak - Különleges főzelékek - Főzelékek zöldségből - Főzelékek burgonyából - Egyéb főzelékek
Egytálételek - Húsos - Halas - Bográcsos ételek - Kocsonya - Wok - Egyéb - Pörkölt
Levesek - Zöldségleves - Krémleves - Gyümölcsleves - Rántott leves - Húsleves - Sajtos leves - Burgonyaleves
Előételek - Sajtos - Gombás - Húsos - Ropogósok - Tojásos - Gyümölcsös - Galantin - Felfújt - Krémek, habok - Halas
Nemzeti receptek - Magyaros ételek - Olasz konyha - Görög konyha - Francia konyha - Spanyol konyha - Amerikai (USA) konyha - Orosz konyha - Kínai konyha - Indiai konyha - Arab konyha - Dél-amerikai konyha - Távol-keleti konyha - Afrikai konyha - Japán konyha - Thaiföldi konyha - Török konyha - Angol konyha - Német konyha - Osztrák konyha - Román konyha - Svéd konyha - Mexikói konyha - Cseh és szlovák konyha - Lengyel konyha - Bolgár konyha - Horvát konyha - Szerb konyha - Boszniai konyha - Montenegrói konyha - Erdélyi konyha - Egyéb
Halételek - Leves - Ponty - Harcsa - Fogas, süllő - Csuka - Busa - Pisztráng - Tonhal - Lazac - Tengeri halak - Saláták - Kecsege - Tőkehal - Szardínia - Angolna - Egyéb halételek
Vallási receptek - Zsidó ételek - Mohamedán ételek - Buddhista ételek - Krisna ételek - Nagyböjti ételek
Vegetáriánus ételek - Leves - Előétel - Főétel - Desszert - Egytálétel - Feltét - Kása, főzelék - Saláta - Édes sütemény - Sós sütemény
Fogyókúrás ételek - 90 napos fogyókúra - Atkins diéta - Fogyókúrás saláta - Fogyókúrás levesek - Fogyókúrás húsételek - Fogyis zöldségételek - Fogyókúrás halételek - Fogyis szendvicsek - Fogyis desszertek - Egyéb
Diétás ételek - Cukorbetegeknek - Lisztérzékenyeknek - Tejcukorérzékenyeknek - Vesebetegeknek - Candidásoknak - Koleszterinszegény - Szív és érrendszeri - Reform ételek - Vércsoport diéta - Májbetegeknek
Mártások - Alap - Hideg - Meleg - Gyümölcs - Pác - Öntet - Sajtkrém - Burgonyamártás - Halételekhez - Vadételekhez
Saláták - Majonézes - Húsos - Tésztás - Gyümölcs - Különleges - Tavaszi - Salátaöntet - Sajtsaláta - Burgonyasaláta
Hidegkonyha - Szendvics - Hidegtál - Körözött - Szendvicskrém - Pástétom - Pecsenyék hidegen
Köretek - Burgonyás - Rizses - Zöldség - Gyümölcsös - Egyéb
Savanyúság - Káposzta - Uborka - Cékla - Csalamádé - Paprika - Karfiol - Hagyma - Savanyított gyümölcsök - Tök, sütőtök - Dinnye - Paradicsom - Gomba - Egyéb
Befőttek és tartósított ételek - Lekvár - Dzsem - Kompót - Befőttek - Gyümölcskocsonya - Gyümölcsíz - Gyümölcssajt - Kandírozott gyümölcs - Tartósított zöldség - Aszalt zöldség - Aszalt gyümölcs - Szörp - Ízesítő, ecet - Gyümölcsbor
Tenger gyümölcsei - Polip - Rák - Homár - Kagyló - Tintahal
Belsőségek - Máj - Vese - Velő - Szív - Tüdő - Pacal - Zuza
Szabadtűzön - Grill - Bogrács - Nyárson sült
Ínyenc receptek - Tapas - Pesto - Sajt
Kávék - Hosszú kávé - Eszpresszó - Cappuccino - Török kávé - Jeges kávé - Alkoholos kávé
Teák - Fekete tea - Zöld tea - Gyümölcstea - Gyógytea - Jeges tea - Alkoholos tea
 
e-mail: 
jelszó:  
             Új tag
elfelejtett jelszó >>
  startlaphoz adás
Facebook csoport
  Véletlen receptek
Halchips szezámkéregben
A halat mossuk meg, és vágjuk vékony szeletekre. Keverjük össze a sót, a borsot, az olajat és...
Pacalpörkölt
A pacalt többször mosd át. Készíts pörköltalapot, tedd bele a csíkokra vágott pacalt, és f...

 

izletes.hu on Facebook

 

 
kapcsolat  |  impresszum  |  jogi nyilatkozat