Mézeskalács házikó - Karácsony receptHány személyre:
» 5és 1/4 bögre
liszt» 1 evőkanál őrölt
gyömbér» 2 teáskanál szódabikarbóna
» 1és 1/2 teáskanál szegfű
bors» 1 teáskanál
só» 2 bögre barna
cukor» 1 bögre és 2 evőkanál puha
vaj» 3/4 bögre kukoricaszirup
» 2
tojás» Díszítő- ragasztó máz (l.alább)
» Színes
mézgalabdacs, franciadrazsé és színes tortadara
» Egyébb kellékek:
» 1 négyzet alakú kartonlap, csomagolópapírral bevonva
» Díszítő- ragasztó máz hozzávalói:
» 5
tojásfehérje
» Szitált por
cukor (kb.450-500g)
Rajzoljuk le a házikó falait egy kartonpapírra. A sablonokat vágjuk ki.
190°C-ra melegítsük elő a sütőt. Egy nagy sütőlemezt kenjünk ki. A
lisztet, szódabikarbónát,
gyömbért, szegfű
borsot és a
sót keverjük össze egy közepes méretű tálban.
A barna
cukorból és az 1 bögre
vajból egy nagy tálban közepes fokozatra kapcsolt botmixerrel keverjünk könnyű, habos masszát. A
tojásokat és a kukoricaszirupot keverjük hozzá. Adjuk hozzá fokozatosan a
lisztes keveréket. Keverjük simára a masszát alacsony fokozatra állított botmixerrel.
Sütőlemezen nyújtsuk a tészta 1/4-ét 6 mm vastagságúra. A tésztára terítsünk
zsírpapírt. A sablonokat egymástól 5 cm távolságra helyezzük a papírra. Vágjuk ki a házikó falait egy éles késsel. A
zsírpapírt távolítsuk el.
15 percig süssük, vagy amíg érintésre nem nyomódik már be a
mézeskalács. Amíg a kivágott lapok még forrók a sablonokat fektessük rájuk és igazítsuk ki (vágjuk egyenesre) a széleket. A sütőlemezen hagyjuk őket 5 percig, majd rakjuk át
rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
A díszítő- ragasztó mázat készítsük el. Ha szeretnénk színes mázzal is dolgozni, akkor egy-egy kisebb adagot félretehetünk egy kis tálkában.
A mázat kanalazzuk műanyag zacskóba, az egyik sarkára vágjunk apró lyukat, a száját kössük be. Nyomjunk mázat mindegyik
mézeskalácslap szélére és aljára és a darabokat illesszük össze. Ha készen van a házikó a csomagolópapírral bevont alátéthez ragasszuk.
Rajzoljunk ajtót, ablakot a mázzal a házra. A házat és környékét díszítsük
mézgalabdaccsal, tortadarával és színes
cukorkával. A házra szitáljunk porcukrot.
Díszítő- ragasztó máz:
A
tojásfehérjét verjük kemény habbá.
Annyi porcukrot szitáljunk a habba folyamatosan keverve, hogy kemény lassan folyó mázat kapjunk. (Alacsony fokozatra állított robotgépet használjunk)
Tipp:
A házikó falait is össze tudjuk ragasztani ezzel a mázzal. Megszilárdul 5 perc alatt és 20-30 perc alatt megköt teljesen. Újra nyújtsuk ki és szaggassuk ki különböző formákkal a potyadék tésztát. Megírhatjuk a maradék mázzal.
Kellemes Ka
rácsonyi Ünnepeket!
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>