Sült sonka vörös áfonyás- boros kompóttal - Karácsony receptHány személyre: 16-20 adag
» 2 teáskanál
mogyoróolaj
» 2/3 bögre felaprított vörös
hagyma» 1/2 bögre aprított
zeller» 1 bögre vörösbor
» 1 bögre
méz» 1/2 bögre
cukor» 360g friss vörös áfonya
» 1 (4,5 kg-os) főtt, füstölt paraszt
sonka» Díszítésként
kumquat- és ribizlilevelek
Egy nagy lábasban a vörös áfonyás- boros kompóthoz közepes lángon forrósítsuk fel az olajat, tegyük hozzá a
zellert és a
hagymát. Pároljuk puhára, gyakran megkeverve. A
mézet, a bort és a cukrot öntsük hozzá és forraljuk fel. A vörös áfonyát szórjuk bele és várjuk meg, míg újra rotyogni kezd. A lángot vegyük kicsire, a lábast fedjük le, majd lassan főzzük a kompótot 10 percig. Ha kész van, hagyjuk, hogy kihűljön.
A kompótból óvatosan merjünk ki 1 bögrényi tiszta szirupot, tegyük félre. Tegyük át a maradék kompótot egy kis tálba, fedjük le, majd hűtsük be.
A
sonkáról egy éles késsel vágjuk le a bőrt. ( Ha ezt megtette helyettünk a hentes, térjünk a következő lépésre.)
160°C-ra melegítsük elő a sütőt. A
sonka zsíros részét irdaljuk be. Minden kis "kocka" közepébe szúrjunk egy
szegfűszeget. A
sonkát tegyük egy alacsony peremű tepsibe állított
rácsra.
Süssük 50 percig. A te
tejét kenjük meg a félretett vörös áfonyás- boros sziruppal, majd még 30 percre toljuk vissza a sütőbe. Ezalatt kenjük meg a sziruppal még kétszer.
Mielőtt a
sonkát tálra tennénk, 10 percig hagyjuk állni. Szeleteljük fel, majd a hideg vörös áfonyás- boros kompóttal tálaljuk. Díszítsük kedvünk szerint.
Kellemes Ka
rácsonyi Ünnepeket!
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>