Tisztítsuk meg a póré
hagymát, majd vágjuk karikára. Pirítsuk meg 2 evőkanál
vajban. Aprítsuk fel a ciabattát, és pirítsuk meg újabb 2 evőkanál
vajban. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni. Kockázzuk fel a fügét, vágjuk durvára a diót. Csepegtessük le az áfonyát. Keverjünk össze mindent hozzávalót, és adjunk hozzá 1-1 evőkanál aprított petrezselymet és
rozmaringot. A pulykát kívül-belül kenjük be
sóval,
borssal. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Helyezzük az áfonyás keveréket a pulyka hasüregébe, majd tűzzük össze, majd kössük össze egy cérnával. Kössük össze a combokat. Keverjük össze a maradék
vajat 2 evőkanál
rozmaringgal, majd kenjük be az egész pulykát a
rozmaringos
vajjal. Mellel felfelé tegyük a pulykát egy tepsibe, takarjuk be baconnel, és csepegtessük le
narancslikőrrel. Tekerjük be a pulykát egy sátorszerű alufóliába, és hagyjunk egy kis nyílást, hogy könnyedén távozhasson a gőz.
Helyezzük a sütőbe, majd 10 perc múlva csökkentsük a hőmérsékletet 160 fokra, és süssük 4,5 órát. Tisztítsuk meg, és kockázzuk fel a leveszöldséget. 1 óra elteltével tegyük a zöldséget, a babérlevelet és a
rozmaringágakat a pulyka köré. 30 percenként öntsünk egy kis vizet a zöldségre. 45 perccel a sütés vége előtt vegyük le az alufóliát és a baconszeleteket, majd tálalás előtt süssük ropogósra.
Emeljük a hőmérsékletet ismét 200 fokra, és süssük készre a pulykát. A
narancsok héját reszeljük le, és facsarjuk ki a levüket. Helyezzük a pulykát előmelegített tálcára, és pihentessük 45 percig a sütőben.
Öntsük a zöldséget és a
pecsenyelét egy fazékba. Adjuk hozzá a bort, 100 ml
tejszínt,
narancslevet és héjat, majd forraljuk fel. Keverjük simára a
lisztet és a maradék
tejszínt. Kevergetés közben öntsük a többihez, majd hagyjuk a szószt 15 percig főni. Öntsük át egy szűrőn, ízesítsük
sóval,
borssal, és ízlés szerint
narancslikőrrel.
Kínáljuk a pulykához a szószt és a bacont.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>