Töltött mézeskalácsszelet receptHány személyre:
» A tésztához:
» 350 g folyékony
méz» 100 g
cukor» 100 g
vaj» 1
tojás» 1
citrom reszelt héja
» 1 evőkanál
kakaó» 10 g
mézeskalács fűszerkeverék
» 1/2-1/2 ammónium-karbonát, kálium karbonát
» 1 evőkanál
víz» 500 g
liszt» A töltelékhez:
» 300 g
cukor, 150 g
tejszín, 150 g marcipánmassza
» 500 g napraforgómag
» Az omlós tésztához:
» 100 g
cukor, 200 g
vaj, 300 g
liszt, 1
tojás» A te
tejére:
» 250 g marcipánmassza, 1
narancs reszelt héja
» 1-2 evőkanál
narancslikőr
» A mázhoz: 400g
csokoládé
Első lépésként a sütőt állítsuk 180 fokra. Melegítsük fel a
mézet, cukrot,
vajat, amíg a
cukor teljesen el nem olvad. Hagyjuk langyosra hűlni és tegyük bele a
tojást,
citromhéját, fűszerkeveréket és a
kakaót. A kálium karbonátot és az ammónium karbonátot oldjuk fel a
vízben és adjuk hozzá a
liszttel a masszába. A tésztát nyújtsuk ki és ki
vajazott tepsiben süssük 1/4 órát. Gyúrjuk össze az omlós tészta hozzávalóit, csomagoljuk be fóliába és hagyjuk állni 1/2 órát a hűtőben. Ezután vegyünk elő egy serpenyőt és pirítsuk meg benne a 180 g cukrot 150 g
tejszínnel. A 100 g marcipánmasszát pedig gyúrjuk össze a maradék
cukorral és keverjük hozzá a karamellmasszához. Tegyük bele a napraforgómagot és a kész masszát kenjük a
mézes süteményre.
A sütőt állítsuk be 220 fokra. Az omlós tésztát nyújtsuk vékonyra, majd fedjük le a kihűlt karamellamasszát a lappal. A maradék marcipánmasszát gyúrjuk össze a
narancslikőrrel és a
narancshéjjal. A masszát osszuk 10 egyforma részre, nyújtsunk belőle csíkokat és fektessük a tésztalap te
tejére. Hagyjuk kicsit száradni a süteményt. Majd süssük kb. 18 percig. Ha kihűlt olvasszunk rá
csokoládémázat.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>