Csirke- és zöldségleves receptHány személyre: 6-8 adag
» 1,5kg csirke
» 2
sárgarépa, durvára vágva
» 2 szár
zeller, durvára vágva
» 1 fej
hagyma, felnegyedelve
» 4 ág friss
petrezselyem» 2
babérlevél» 4 szem fekete
bors» 50g
vaj» 2 evőkanál sima
liszt» 2
burgonya felaprítva
» 250 g pézsmatök, falatnyi darabokra vágva
» külön 2
sárgarépa, gyufaszálakra vágva
» 1 póré
hagyma, gyufaszálakra vágva
» külön 3 szár
zeller, gyufaszálakra vágva
» 100 g zöldbab, rövid darabokra vágva vagy bébizöldbab, félbevágva
» 200g
brokkoli, kis rózsákra vágva
» 100g hüvelyes kifejtőbor
só, a hüvelyvégek levágva
» 50g angol
parajlevél, felaprítva
» 125ml
tejszín
» 15g finomra vágott friss
petrezselyem
Előkészítési idő: 1 óra +behűtés
Teljes elkészítési idő: 1 óra 25 perc
A
sárgarépával, a
petrezselyemmel, a
borsszemekkel, a
zellerrel, a
hagymával, a babérlevelekkel és 2 kanál
sóval tegyük a csirkét egy nagy edénybe.3 liter
vízzel öntsük fel. Ha felforraltuk főzzük 1 órán át lassú tűzön és a leves te
tejéről szedjük le közben a habot. 30 percet hagyjuk hűlni. Szűrjük le és tegyük félre.
Hagyjuk a csirkét annyira kihűlni, hogy lehessen vele dolgozni. A bőrét húzzuk le és a csirkehúst fejtsük vagy vágjuk le a combokról és kis darabokra aprítsuk őket. Tegyük félre.
A
vajat olvasszuk meg közepes hőfokon egy nagy edényben, majd adjuk hozzá a
lisztet, amikor habozni kezd a
vaj. 1 percig pirítsuk kevergetve. A tűzről vegyük le és a félretett húslevest fokozatosan keverjük hozzá. Tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel. Időnként kevergessük meg. A külön adag
sárgarépát, a tököt és a
burgonyát adjuk hozzá, majd főzzük lassú tűzön 7 percig. Adjuk hozzá a babot és a külön adag
zellert meg a póré
hagymát és főzzük még 5 percig lassú tűzön. Végül adjuk hozzá a bor
sót és a
brokkolirózsákat is és így főzzük még 3 percig.
A
parajt, a
tejszínt, a csirkét és a finomra vágott petrezselymet közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá. A levest lassú tűzön forrósítsuk fel, de ne forraljuk. Addig keverjük állandóan, míg a
paraj meg nem fonnyad.
sózzuk és
borsozzuk ízlés szerint.
Tipp:
A zöldségeket ne főzzük túl. Addig főzzük őket, amíg nem lesznek ropogósak.
Tápértékek adagonként: (8 személyre)
50g fehérje, 15g
zsír
15g szénhidrát, 6g élelmi rost
130mg koleszterin, 1700 kJ(400kcal)
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>