Előkészítési idő: 1 óra
Teljes előkészítési idő: 45 perc
A
burgonyát
vízben vagy gőzben pároljuk meg, hogy épp csak megpuhuljon. Ha elkészült szűrjük le, 10 percig hagyjuk hűlni, hámozzuk meg, majd törjük össze.
Egy nagy tálban, az összetört
burgonyából 2 csészényit dolgozzunk össze a
tojássárgájával,
parmezánnal, csipetnyi
sóval, és kevés fekete
borssal. Majd fokozatosan adagoljuk hozzá a
lisztet, amíg enyhén ragadós tésztát kapunk. 5 percig gyúrjuk, amíg lágy tésztává össze áll, szükség szerint
lisztezzük.
Osszuk a tésztát 4 egyenlő darabra, majd a negyedekből egy- egy 2 cm vastag hurkát nyújtunk egy enyhén
lisztezett deszkán.
A hurkákat 2,5 cm széles cikkekre vágjuk, majd ovális alakúra formáljuk. Az oválisokat egy
lisztezett villával nyomjuk a tenyerünkbe, hogy kissé lelapuljanak, illetve, hogy mintázatot kapjon a villától. A kész gnocchikat fektessük egy sütőlapra egymás mellé, lefedve, amíg szükség lesz rájuk ujjból.
A
paradicsomszósz hozzávalóit egy nagy edényben keverjük össze. Ízesítsük
sóval,
borssal. Forralás után lassú tűzön 30 percig főzzük, néha megkeverve. Ha kihűlt turmixoljuk simára, tálalás előtt szükség szerint melegítsük fel.
Tegyünk fel egy nagy lábosba
sós vizet, mikor kezd forrni adagokban főzzük meg a gnocchikat kb. 2perc alatt, illetve amíg fel jön a
víz felszínére. Szűrjük le a vizet, majd
paradicsomszószban megforgatva tálaljuk.
Megjegyzés:
A gnocchit el lehet készíteni több órával előbb is. Egy nagy lapos tálra fektessük egy rétegben, hogy össze ne ragadjanak, fedjük le, és tegyük a hűtőbe. A gnocchit hagyományosan héjában sült
burgonyából készítették, hogy szárazabb tésztát kapjanak, amit könnyű megmunkálni. Ha időnk engedi, kipróbálhatjuk ezt a variációt is.
Tápérték adagonként: 10 g fehérje, 4 g
zsír
45 g szénhidrát
5 g élelmi rost
50 g koleszterin, 1125 kJ, (270 kcal)
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>