A
lisztből kupacot csinálunk mélyedéssel a közepén, ebbe tesszük a 75 g cukrot, a vaníliás cukrot, a
tojást és a reszelt
citromhéjat. Ennek a te
tejére tesszük a felszeletelt
vajat és beborítjuk a maradék
liszttel. Gyors mozdulatokkal jól összegyúrjuk, majd 30 percig hűtőben pihentetjük. Ki
vajazott, 28 cm-es kerek tortaformába rakjuk a kinyújtott tésztánkat úgy, hogy a tészta pereme 3 cm magas legyen. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200-220°C-on 20-25 percig sütjük. A meghámozott körtéket félbevágjuk és kivesszük a magházat. A borhoz adunk 40 g cukrot és a
fahéjat, majd felforraljuk. Ha felforrt, beletesszük a körtéket és 6 percig továbbfőzzük. A körtéket lecsepegtetjük és a levét félretesszük. A
tojássárgájákat összekeverjük a
cukorral és a felhevített
tejjel, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a beáztatott
zselatint. Ezután a keveréket gőz felett folyamatosan kevergetve besűrítjük. Hozzáadagolunk 250 ml-t a körte levéből és forró vizes edény felett hagyjuk az egész krémet kihűlni. A krém egyik felét a tortalapra kenjük és rátesszük a körtéket. A krém másik felét összekeverjük a habbá vert
tejszín egyik felével és nyomózsákba töltjük, a
tejszín másik felét szintén nyomózsákba töltjük, majd díszítjük a tortánkat. A ribizlizselét kis lángon felmelegítjük, majd bekenjük vele a körtéket.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>