Házi kalács (kenyérsütőgéppel) recept

Hány személyre: Egy 7 személyes családnak bevált :)

» • 5-6 dkg vaj/Rama margarin ( a vajjal finomabb lesz )
» • 1 tojás
» • csipetnyi
» • 7-8 púpozott evőkanál cukor ( ESETLEG: + egy zacskó vaníliás cukor )
» • 40 dkg rétesliszt
» • 10 dkg finomliszt
» • 2,5 dl langyos tej
» • 20 g kockaélesztő
» ESETLEG: + mogyoró, mandula, dió, mazsola, csoki, kakaópor
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében tegyük bele a sütőedénybe! A rétesliszt levegősebbé, a finomliszt tömörebbé teszi a tésztát – ha nem megfelelő a kalács állaga, változtathatunk a lisztek arányán.
A sütés elején is kel még egy darabig a tészta, ezzel számoljunk, nehogy túlkeljen az edény peremén! Sütés után rögtön szedjük ki a sütőedényből, különben magába szívja a lecsapódott párát.
Azért írtam KOCKAélesztőt, mert nekem azzal mindig biztosan sikerült, és nem is kell vele túl sokat számolgatni.
A felaprított magokat és az előzőleg vízbe áztatott mazsolát dagasztás vége felé rakjuk a tésztába ( az én gépem sípol ilyenkor ). A kakaót dagasztás vége előtt 1-2 perccel rakjuk bele, így nem lesz az egész barna színű, csak csíkos. A csokit hasonlóképpen, mert ha túl korán rakjuk bele, megolvad, és szintén elszínezi a tésztát.
A dagasztás végén szedjük ki a lapátokat, különben belesülnek a kalácsba, és a végén sokkal nehezebb kibányászni onnan.
Érdemes azt is kipróbálni – ha van otthon kuglófforma - , hogy csak tésztaprogramot választunk ki – ez csak megdagasztja és megkeleszti a tésztát - ,és ha megkelt átrakjuk az előzőleg vajjal bekent, kilisztezett formába, s utána belerakjuk a sütőbe. ( A sütőt előzőleg kb. 150 C fokra melegítsük elő, és később is ezen a hőfokon süssük! ) Ne felejtsük el: It tényleg vegyük ki a lapátokat! Kb. egy óráén át süssük, majd fokozatosan vegyük ki a sütőből: Először kapcsoljuk ki, majd 5 perc múlva nyissuk ki a sütőt, és végül vegyük ki. Most is - mint ha sütőgépben sütöttük volna - öntsük ki a formából, és takarjuk le valami tiszta ronggyal, hogy meg ne fázzon, de úgy, hogy a meleg levegő eltávozhasson! Várjuk meg míg kihűl, és utána jó étvággyal fogyasszuk. ( Én általában mindezt este csinálom, és másnap reggelre, mire kihűl olvasztott csokoládét öntök rá, megvárom míg megszikkad, és vígan fogyaszthatja az egész család :D ) Jó étvágyat kívánok!

Szerző: nyami          Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>
nagyításhoz kattintson a képekre

Share

Másoknak így tetszett a recept:
ÉRTÉKELÉS: szörnyű nagyon jó
 
 
Hozzászólások
 
Nick név:

Hozzászólás:

kód
Aktivációs kód: Kis és nagybetű számít!
 
 
Ehhez a recepthez nem történt hozzászólás!
 
 

Szárnyasok - Csirke - Jérce - Kakas - Pulyka - Kacsa - Liba - Fácán - Egyéb szárnyasok
Húsételek - Sertés - Marha - Birka - Malac - Borjú - Bárány - Kecske - Egyéb húsételek
Sütemény receptek - Édes sütemény - Sós sütemény - Gyümölcsös sütemény - Lekváros sütemény - Mézes sütemény - Krémes - Muffin - Torta - Fagylalt - Pite - Kuglóf - Kalács - Mogyorós sütemény - Mandulás sütemény - Sajtos sütemény - Diós sütemény - Gesztenyés sütemény - Burgonyás sütemény - Mikroban készíthető süti - Bögrés sütemény - Gofri - Csokoládés sütemény - Bonbon, praliné, trüffel
Tészták, tésztafélék - Főtt tészta - Palacsinta - Rétes - Pizza - Pizzafeltét - Lepény - Lángos - Fánk - Kenyér - Kelt tészta - Vajastészta - Burgonyás tészta - Sörkorcsolyák - Sült tészta - Pogácsa - Leveles tészta - Kétszersült - Lasagne
Ünnepi receptek - Húsvét - Pünkösd - Farsang - Halloween - Karácsony - Szilveszter - Újév - Lakodalom - Névnap - Nőnap - Valentin nap - Advent - Mikulás - Születésnap - Esküvő
Vadhús ételek - Nyúl - Vaddisznó - Őz - Szarvas - Egyéb - Fürj - Fogoly - Vadgalamb - Szalonka
Főzelékek - Babáknak - Különleges főzelékek - Főzelékek zöldségből - Főzelékek burgonyából - Egyéb főzelékek
Egytálételek - Húsos - Halas - Bográcsos ételek - Kocsonya - Wok - Egyéb - Pörkölt
Levesek - Zöldségleves - Krémleves - Gyümölcsleves - Rántott leves - Húsleves - Sajtos leves - Burgonyaleves
Előételek - Sajtos - Gombás - Húsos - Ropogósok - Tojásos - Gyümölcsös - Galantin - Felfújt - Krémek, habok - Halas
Nemzeti receptek - Magyaros ételek - Olasz konyha - Görög konyha - Francia konyha - Spanyol konyha - Amerikai (USA) konyha - Orosz konyha - Kínai konyha - Indiai konyha - Arab konyha - Dél-amerikai konyha - Távol-keleti konyha - Afrikai konyha - Japán konyha - Thaiföldi konyha - Török konyha - Angol konyha - Német konyha - Osztrák konyha - Román konyha - Svéd konyha - Mexikói konyha - Cseh és szlovák konyha - Lengyel konyha - Bolgár konyha - Horvát konyha - Szerb konyha - Boszniai konyha - Montenegrói konyha - Erdélyi konyha - Egyéb
Halételek - Leves - Ponty - Harcsa - Fogas, süllő - Csuka - Busa - Pisztráng - Tonhal - Lazac - Tengeri halak - Saláták - Kecsege - Tőkehal - Szardínia - Angolna - Egyéb halételek
Vallási receptek - Zsidó ételek - Mohamedán ételek - Buddhista ételek - Krisna ételek - Nagyböjti ételek
Vegetáriánus ételek - Leves - Előétel - Főétel - Desszert - Egytálétel - Feltét - Kása, főzelék - Saláta - Édes sütemény - Sós sütemény
Fogyókúrás ételek - 90 napos fogyókúra - Atkins diéta - Fogyókúrás saláta - Fogyókúrás levesek - Fogyókúrás húsételek - Fogyis zöldségételek - Fogyókúrás halételek - Fogyis szendvicsek - Fogyis desszertek - Egyéb
Diétás ételek - Cukorbetegeknek - Lisztérzékenyeknek - Tejcukorérzékenyeknek - Vesebetegeknek - Candidásoknak - Koleszterinszegény - Szív és érrendszeri - Reform ételek - Vércsoport diéta - Májbetegeknek
Mártások - Alap - Hideg - Meleg - Gyümölcs - Pác - Öntet - Sajtkrém - Burgonyamártás - Halételekhez - Vadételekhez
Saláták - Majonézes - Húsos - Tésztás - Gyümölcs - Különleges - Tavaszi - Salátaöntet - Sajtsaláta - Burgonyasaláta
Hidegkonyha - Szendvics - Hidegtál - Körözött - Szendvicskrém - Pástétom - Pecsenyék hidegen
Köretek - Burgonyás - Rizses - Zöldség - Gyümölcsös - Egyéb
Savanyúság - Káposzta - Uborka - Cékla - Csalamádé - Paprika - Karfiol - Hagyma - Savanyított gyümölcsök - Tök, sütőtök - Dinnye - Paradicsom - Gomba - Egyéb
Befőttek és tartósított ételek - Lekvár - Dzsem - Kompót - Befőttek - Gyümölcskocsonya - Gyümölcsíz - Gyümölcssajt - Kandírozott gyümölcs - Tartósított zöldség - Aszalt zöldség - Aszalt gyümölcs - Szörp - Ízesítő, ecet - Gyümölcsbor
Tenger gyümölcsei - Polip - Rák - Homár - Kagyló - Tintahal
Belsőségek - Máj - Vese - Velő - Szív - Tüdő - Pacal - Zuza
Szabadtűzön - Grill - Bogrács - Nyárson sült
Ínyenc receptek - Tapas - Pesto - Sajt
Kávék - Hosszú kávé - Eszpresszó - Cappuccino - Török kávé - Jeges kávé - Alkoholos kávé
Teák - Fekete tea - Zöld tea - Gyümölcstea - Gyógytea - Jeges tea - Alkoholos tea
 
e-mail: 
jelszó:  
             Új tag
elfelejtett jelszó >>
  startlaphoz adás
Facebook csoport
  Véletlen receptek
Baleári padlizsánszedvicsek - Spanyolország
A padlizsánokat megtisztítjuk, felszeleteljük és sós vízbe tesszük, amiben állni hagyjuk. E...
Sütőporos speculoos
A szódabikarbónás lisztet keverjük össze a cukorral, adjuk hozzá a vajat, és dolgozzuk morzs...

 

izletes.hu on Facebook

 

 
kapcsolat  |  impresszum  |  jogi nyilatkozat