A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében tegyük bele a sütőedénybe! A rétes
liszt levegősebbé, a finom
liszt tömörebbé teszi a tésztát – ha nem megfelelő a kalács állaga, változtathatunk a
lisztek arányán.
A sütés elején is kel még egy darabig a tészta, ezzel számoljunk, nehogy túlkeljen az edény peremén! Sütés után rögtön szedjük ki a sütőedényből, különben magába szívja a lecsapódott párát.
Azért írtam KOCKAélesztőt, mert nekem azzal mindig biztosan sikerült, és nem is kell vele túl sokat számolgatni.
A felaprított magokat és az előzőleg
vízbe áztatott mazsolát dagasztás vége felé rakjuk a tésztába ( az én gépem sípol ilyenkor ). A
kakaót dagasztás vége előtt 1-2 perccel rakjuk bele, így nem lesz az egész barna színű, csak csíkos. A csokit hasonlóképpen, mert ha túl korán rakjuk bele, megolvad, és szintén elszínezi a tésztát.
A dagasztás végén szedjük ki a lapátokat, különben belesülnek a kalácsba, és a végén sokkal nehezebb kibányászni onnan.
Érdemes azt is kipróbálni – ha van otthon kuglófforma - , hogy csak tésztaprogramot választunk ki – ez csak megdagasztja és megkeleszti a tésztát - ,és ha megkelt átrakjuk az előzőleg
vajjal bekent, ki
lisztezett formába, s utána belerakjuk a sütőbe. ( A sütőt előzőleg kb. 150 C fokra melegítsük elő, és később is ezen a hőfokon süssük! ) Ne felejtsük el: It tényleg vegyük ki a lapátokat! Kb. egy óráén át süssük, majd fokozatosan vegyük ki a sütőből: Először kapcsoljuk ki, majd 5 perc múlva nyissuk ki a sütőt, és végül vegyük ki. Most is - mint ha sütőgépben sütöttük volna - öntsük ki a formából, és takarjuk le valami tiszta ronggyal, hogy meg ne fázzon, de úgy, hogy a meleg levegő eltávozhasson! Várjuk meg míg kihűl, és utána jó étvággyal fogyasszuk. ( Én általában mindezt este csinálom, és másnap reggelre, mire kihűl olvasztott
csokoládét öntök rá, megvárom míg megszikkad, és vígan fogyaszthatja az egész család :D ) Jó étvágyat kívánok!
Szerző:
nyami Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>