Ízes szilvás lepény receptHány személyre:
» 1 bögre= 200 ml
» 770g
szilva (konzerv lecsöpögtetve)
» A rázott tésztához:
» 1és 1/2 bögre(225g) búza
liszt» 1/2 bögre (75g) teljes őrlésű hajdina
liszt» 4 csapott teáskanál sütőpor
» 1 bögre (200g)
cukor» 1 tasak vanillin
cukor» 4
tojás» 1/2 bögre dióolaj
» 1/2 bögre repce- vagy napraforgóolaj
» 1/2 bögre
tej» A mázhoz:
» 1 tasak színtelen tortazselé
» 1 csapott evőkanál
cukor» 250 ml (1/4 l
szilvalé) konzervből
Lecsöpögtetjük szűrőben a
szilvát, levét felfogjuk, 250 ml-t (1/4 l-t) kimerünk belőle és a mázhoz félretesszük.
Elkeverjük a tésztához a kétféle
lisztet sütőporral és lezárható (kb. 3 l-es) edénybe szitáljuk. A vanillin
cukorral és a
cukorral összekeverjük, az olajat, a
tojást és a
tejet hozzáadjuk, majd az edényt a fedelével szorosan lezárjuk.
Többször, összesen 15-30 másodpercig rázzuk erősen, hogy a hozzávalók jól elvegyüljenek, majd keverőkanállal vagy habverővel az egészet gondosan átkeverjük, hogy az edény falára tapadt tésztaszemcsék is belekeveredjenek.
A tésztát ezután (30x40 cm-es , kikent) sütőlemezre tesszük, te
tejét elsimítjuk. A te
tején a
szilvát elosztjuk, és a sütőbe helyezzük a lemezt.
Felső/al
só hőfok: kb. 200 °C (előmelegítve)
légkeverős sütőnél: kb. 180°C (előmelegítve)
gázsütőnél: 3-4-es fokozat (előmelegítve)
sütési idő: 25-30 perc
Sütés után a sütőlemezt sütemény
rácsra tesszük, és hagyjuk a lepényt kihűlni.
A tortazseléporból a
cukorral és a félretett
szilvalével a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük a mázt, ecsettel a lepényre kenjük és hagyjuk megdermedni.
Ötlet:
Még ízesebbé tehetjük a tortazselét kevés reszelt
narancs- vagy
citromhéjjal.
Sütési idő: 25-30 perc
Összesen:
69g fehérje, 241g
zsír
616 g szénhidrát
20 554 kJ, 4906 kcal
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>