Virágaik színe általában a fehértől egészen a rózsaszínig váltakozhat. Legelső szilva termesztők a kutatók szerint a Szíriaiak, az iránok és a görögök, valamint az örmény-törökök voltak. A szilva gyorsan elterjedt Európában., majd ezután kezdték el termeszteni a többi kontinensen, legfőképp Dél-Amerikában. A legtöbb szilvát viszont Európa termeli. Magyarországnak szinte minden táján folyik szilvatermelés hol több, hol kevesebbet termelnek. A legelterjedtebb szilvafajta Magyarországon manapság a Besztercei, amelyet kék színéről és igen lédús zamatáról lehet felismerni.
Vitaminokban gazdag mint például B- és E vitamin, valamint antioxidáns forrás, ami véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.
Sok féle felhasználási módja létezik:
- főzhetünk belőle lekvárt
- aszalhatjuk
- frissen is fogyaszthatjuk
- sütemények hozzávalójaként is ismert.
Különlegesebb főtt ételek köreteként, vagy ízesítéseként is hasznosíthatjuk