Kocsonya receptHány személyre:
» 1-1,5 kg vegyes, bőrös sertéshús (csülök, köröm, farok)
» 50 dkg sertéscomb
» 15-20 szem szemes
bors» 5-6 gerezd
fokhagyma» 2 szál
petrezselyemgyökér
» 1 szál
sárgarépa» 1 fej vörös
hagyma» ízlés szerint
só» ízlés szerint piros
paprika» ízlés szerint őrölt erős
paprika
A bőrös húst alaposan megtisztítjuk, késsel megkaparjuk, megmossuk (ha lehetőségünk van rá, lángon megperzseljük), majd feldaraboljuk. A színhúst megmossuk, 2-3 darabba vágjuk, és a bőrös hússal együtt feltesszük főni annyi
vízben, hogy jól ellepje. Rövid ideig főzzük. Ezután hozzáadjuk a megmosott vörös
hagymát héjastul és az egész
borsot tea
tojásba téve. A
petrezselyemgyökeret és a
sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk, és a húshoz adjuk. Kissé meg
sózzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt 2-3 órán át főzzük. Ha a hús megpuhult, kivesszük a tea
tojást, a
hagymát, a
petrezselyemgyökeret, a
sárgarépát, és a lé te
tejéről a
zsírt leszedjük. A színhúst feldaraboljuk, a bőrös húst kicsontozzuk, és 6-8 tányérba elosztjuk. A levet rövid ideig ülepedni hagyjuk, majd a tányérokba szűrjük a húsra. Kb. 1-1,5 óra elteltével a te
tejét ízlés szerint megszórhatjuk piros
paprikával, vagy őrölt erős
paprikával. A teljes dermedéshez 2,5-3 óra szükséges. A kocsonyát tálalhatjuk úgy is, hogy a kicsontozott bőrös húst és a feldarabolt színhúst egy lapos jénai tál aljára egyenletesen elosztva szétterítjük. Erre öntjük a leszűrt levet, és hagyjuk kihűlni, megdermedni. A dermedés után a kocsonya szépen szeletelhető lesz.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>