Karácsonyi gyümölcskenyér receptHány személyre:
» • 5 dkg élesztő
» • 60 dkg
liszt» • 200 ml 35 fokra melegített
tej» • 5 dkg
cukor» • 1
tojás» • 1/4 teáskanál kardamom
» • 1/2 vaníliarúd
» • 1/2 teáskanál reszelt
citromhéj
» • 1/2 teáskanál
só» • 27,5 dkg puha
vaj» • 15 dkg mazsola
» • 5 dkg tört
mandula» • 5 dkg kockára vágott kandírozott
citromhéj
» • 5 dkg kockára vágott kandírozott
narancshéj
» • 2 evőkanál rum
» • 2 csomag vaníliás
cukor
A 0,5kg
lisztet elkeverjük a
tejben
cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk
liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és
sót adunk a tésztához, és
liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg
vajat 10 dkg
liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.
Elkeverjük a mazsolát a
mandulával, a kandírozott
citromhéjjal és
narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt
vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás por
cukorral.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>