Vörös áfonyás brie - Karácsony receptHány személyre: 12 adag lesz belőle
» Kukorica
liszt» 3/4 bögre vörösáfonya- mártás
» 1/4 teáskanál
mustárpor
» 1/8 teáskanál őrölt
gyömbér» 1/8 teáskanál őrölt
szegfűszeg» 1/8 teáskanál őrölt szegfű
bors» 1 doboz (500g) fagyasztott leveles tészta, kiengedve
» 1
tojás» 1 evőkanál
víz» Zöld, piros és sárga ételfesték
» Körteszeletek és/ vagy kréker
A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. Vékonyan szórjuk meg a sütőt kukorica
liszttel.
A vörösáfonya- mártást keverjük össze alaposan a
mustárral és a fűszerekkel.
Vágjuk ketté a leveles tésztát. Az egyik felét enyhén be
lisztezve nyújtsuk akkorára, hogy kb. 5 cm-rel túlnyúljon a
sajttömbön. A
sajtot tegyük a tészta közepére. 2-3 centis peremet hagyva a
sajt szélétől, éles késsel vágjuk le körben a tésztafelesleget. A potyadékot őrizzük meg. Az előkészített sütőlemezre helyezzük rá a
sajtot. A vörösáfonya- márátst kenjük a
sajt te
tejére, de hagyjunk üresen egy kb. 2 centis peremet.
A másik levelestészta- darabot nyújtsuk akkorára, hogy befedje a
sajtot. A
sajtot borítsuk be a tésztával, vágjuk le a túlnyúló részt. ( Itt is hagyjunk egy 2- 3 centis peremet a
sajt szélétől mérve.) Ejtsünk bevágásokat a tészta felületén egy éles késsel, hogy a sütés közben keletkező gőz szabadon áramolhasson.
A
tojást
vízzel habarjuk el. Kenjük meg vele a tészta te
tejét. Az al
só tészta szélét hajtogassuk fel, és jól nyomkodjuk a felső tésztára.
A potyadékot gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, és vágjunk belőle levélszerű vagy kedvünk szerinti formákat. A maradék
tojásos keverékkel ragasszuk a tészta te
tejére, és kenjük meg kevés
vízben feloldott ételfestékkel.
15 percig süssük. A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 180 °C- ra. Folytassuk a sütést 15- 20 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz. Ha készen van tegyük ki egy
rácsra. 15 percig hagyjuk szeletelés előtt állni. Melegen, körteszeletekkel és / vagy krékerrel tálaljuk.
Kellemes Ka
rácsonyi Ünnepeket!
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>