Tészta:
400 g sima
liszt
4 nagy
tojás
Tegyük a
lisztet a munkalapra, a közepébe vájjunk lyukat és tegyük bele a
tojásokat, villával dolgozzuk össze, majd kézzel állítsuk össze. Dagasszuk szép gömb formájúvá. 10-20 perc után a tésztának simának kell lennie. Csomagoljuk a tésztát celofánba és hagyjuk 30 percet állni.
Osszuk el 5-6 részre, majd tekerjük át a tésztagépen. Folytassuk a nyújtást egyre kisebb fokozaton. Ne nyújtsunk 30-35 cm-nél hosszabb lapokat. Szórjuk meg őket búzadarával, és takarjuk le konyharuhával. Állítsuk be a kívánt metélőszélességet és tekerjük át a gépen. Ha nincs képünk, akkor tegyük a lapokat búzadarával megszórt felületre, hajtogassuk őket össze úgy, hogy 2,5 cm-es tekercset kapjunk. Majd nagy késsel vágjuk fel a tésztát.
A taglierini vagy tagliolini 5 mm széles.
A tagliatelle vagy fettuccine 1 cm széles, míg a pappardelle akár 2,5 cm széles is lehet.
Az
articsókát pucoljuk meg, törjük ki a szárukat és vágjuk le a fej felső egyharmadát, szedjük le a külső leveleket, húzzuk le a szár felé és tépjük le. Vágjuk félbe, vegyük ki a pelyhes közepét és egy késsel szeleteljük fel. Tegyük egy hideg vizes tálba és locsoljuk meg
citromlével.
Az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, adjuk hozzá a
fokhagymát, és süssük 3-4 percig. Az
articsókát csöpögtessük le és tegyük a serpenyőbe, süssük 2-3 percig, és öntsük fel 60 ml
vízzel. Ízesítsük
sóval és
borssal. Pároljuk kevergetve puhára, adjuk még hozzá vizet, ha szükséges. A tésztát főzzük ki enyhén
sós
vízben 3-4 perc alatt, majd csepegtessük le és tegyük az
articsókához. Keverjük össze. Tálalás előtt szórjuk meg
petrezselyemmel és Pecorino
sajttal.
Mindössze 60 perc alatt elkészül.
nehézségi fok 2.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>