A
zsíron lepirítom a bog
rácsban a
szalonna kockákat. Fontos, hogy a
szalonna igazi füstölt
szalonna legyen, ami nincs megfőzve, szinte most került le a füstről. Érdemes házit beszerezni. Amikor a
szalonna üvegesre pirult, hozzáadom az összekockázott vörös
hagymát és azt is üvegesre pirítom. A
hagymakockák mérete nem fontos, úgy is szét fog főni, az adja majd a
paradicsommal a szaftot. Ezután lehúzom a tűzről, és kicsit várva, hogy hűljön a
zsír, hozzáadom a piros
paprikát. Vigyázni kell, hogy nem a forró
zsírba tegyük a
paprikát, mert akkor megkeseredik. Az előtte összedarabolt és enyhén be
sózott és be
borsozott köröm-alapot és a felkockázott csülköt ( amit a szokásosnál nagyobb kockákra kell vágni, mert 3 óra főzés alatt könnyen péppé fő ) hozzáadom a
hagymához és
szalonnához, majd kicsit megpörkölöm, hogy megvilágosodjon. Ezután felöntöm annyi
vízzel, ami ellepi, és hagyom rotyogni. Az első rottyanás után hozzáadom az összenegyedelt
paprikát és
paradicsomot, kicsi
sót (mert az erős pista is
sós lesz) és a vörös bor kb 1/3-át. Kicsivel később hozzáadom a negyedbe vágott
szilvákat héjastól. Ez egyfelől a héja színező ereje miatt kell, másfelöl pedig az édes íze ellensúlyozza a
paradicsom savanyító erejét de nem fog leégni, mintha cukrot tennénk bele. Hagyom tovább főni, míg a szaftja a léből el nem kezd pépesedni. Amikor a nagyobb darab húsok is megpuhultak, akkor már jó lesz. Ha ragad az az igazi, de nem fontos kiszedni belőle a csontokat, ettől válik "cupák"-ká. Az utol
só fél órában még beleteszem az összenyomott
fokhagyma gerezdeket, a maradék bort, és tetszés szerint erős pistával, vagy csípős piros arannyal, esetleg hegyes erős
paprika szeletekkel teszem pikánssá. Sokan főzés közben fedővel letakarják, hogy gyorsabban főljön. Én azt vallom, hogy a bog
rácsos étel akkor az igazi ha mindig úszkál a te
tején egy kis pernye. Sima
vízben főtt
burgonyával és kovi ubival tálalom. Elkészítése 3-4 óra. Nem éppen egy fitness étek, de a nyári bog
rácsos partik nem a
salátaevésről kell hogy szóljanak, igaz? Jó étvágyat!
Szerző:
tengo33 Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>