Börcsi Körömpörkölt bográcsban recept

Hány személyre: 5-7

» 30 dkg füstölt szalonna
» 2-2,5 kg körömpörkölt alap
» 1 db csülök ( nyers, nem füstölt)
» 3 - 4 ek sertés zsír
» 4-5 fej nagy hagyma
» 4-6 nagy paradicsom
» 3-4 ek pirospaprika, csemege
» 2 ek pirosarany
» 1 ek erős pista
» 1 nagy fej fokhagyma
»
» bors
» 1 l száraz vörösbor ( minőségi )
» 4-6 puha kék szilva
» 3-4 zöldpaprika
A zsíron lepirítom a bográcsban a szalonna kockákat. Fontos, hogy a szalonna igazi füstölt szalonna legyen, ami nincs megfőzve, szinte most került le a füstről. Érdemes házit beszerezni. Amikor a szalonna üvegesre pirult, hozzáadom az összekockázott vöröshagymát és azt is üvegesre pirítom. A hagymakockák mérete nem fontos, úgy is szét fog főni, az adja majd a paradicsommal a szaftot. Ezután lehúzom a tűzről, és kicsit várva, hogy hűljön a zsír, hozzáadom a pirospaprikát. Vigyázni kell, hogy nem a forró zsírba tegyük a paprikát, mert akkor megkeseredik. Az előtte összedarabolt és enyhén bezott és beborsozott köröm-alapot és a felkockázott csülköt ( amit a szokásosnál nagyobb kockákra kell vágni, mert 3 óra főzés alatt könnyen péppé fő ) hozzáadom a hagymához és szalonnához, majd kicsit megpörkölöm, hogy megvilágosodjon. Ezután felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, és hagyom rotyogni. Az első rottyanás után hozzáadom az összenegyedelt paprikát és paradicsomot, kicsi t (mert az erős pista is s lesz) és a vörös bor kb 1/3-át. Kicsivel később hozzáadom a negyedbe vágott szilvákat héjastól. Ez egyfelől a héja színező ereje miatt kell, másfelöl pedig az édes íze ellensúlyozza a paradicsom savanyító erejét de nem fog leégni, mintha cukrot tennénk bele. Hagyom tovább főni, míg a szaftja a léből el nem kezd pépesedni. Amikor a nagyobb darab húsok is megpuhultak, akkor már jó lesz. Ha ragad az az igazi, de nem fontos kiszedni belőle a csontokat, ettől válik "cupák"-ká. Az utol fél órában még beleteszem az összenyomott fokhagyma gerezdeket, a maradék bort, és tetszés szerint erős pistával, vagy csípős piros arannyal, esetleg hegyes erős paprika szeletekkel teszem pikánssá. Sokan főzés közben fedővel letakarják, hogy gyorsabban főljön. Én azt vallom, hogy a bográcsos étel akkor az igazi ha mindig úszkál a tetején egy kis pernye. Sima vízben főtt burgonyával és kovi ubival tálalom. Elkészítése 3-4 óra. Nem éppen egy fitness étek, de a nyári bográcsos partik nem a salátaevésről kell hogy szóljanak, igaz? Jó étvágyat!

Szerző: tengo33          Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>
nagyításhoz kattintson a képekre

Share

Másoknak így tetszett a recept:
ÉRTÉKELÉS: szörnyű nagyon jó
 
 
Hozzászólások
 
Nick név:

Hozzászólás:

kód
Aktivációs kód: Kis és nagybetű számít!
 
 
Ehhez a recepthez nem történt hozzászólás!
 
 

Szárnyasok - Csirke - Jérce - Kakas - Pulyka - Kacsa - Liba - Fácán - Egyéb szárnyasok
Húsételek - Sertés - Marha - Birka - Malac - Borjú - Bárány - Kecske - Egyéb húsételek
Sütemény receptek - Édes sütemény - Sós sütemény - Gyümölcsös sütemény - Lekváros sütemény - Mézes sütemény - Krémes - Muffin - Torta - Fagylalt - Pite - Kuglóf - Kalács - Mogyorós sütemény - Mandulás sütemény - Sajtos sütemény - Diós sütemény - Gesztenyés sütemény - Burgonyás sütemény - Mikroban készíthető süti - Bögrés sütemény - Gofri - Csokoládés sütemény - Bonbon, praliné, trüffel
Tészták, tésztafélék - Főtt tészta - Palacsinta - Rétes - Pizza - Pizzafeltét - Lepény - Lángos - Fánk - Kenyér - Kelt tészta - Vajastészta - Burgonyás tészta - Sörkorcsolyák - Sült tészta - Pogácsa - Leveles tészta - Kétszersült - Lasagne
Ünnepi receptek - Húsvét - Pünkösd - Farsang - Halloween - Karácsony - Szilveszter - Újév - Lakodalom - Névnap - Nőnap - Valentin nap - Advent - Mikulás - Születésnap - Esküvő
Vadhús ételek - Nyúl - Vaddisznó - Őz - Szarvas - Egyéb - Fürj - Fogoly - Vadgalamb - Szalonka
Főzelékek - Babáknak - Különleges főzelékek - Főzelékek zöldségből - Főzelékek burgonyából - Egyéb főzelékek
Egytálételek - Húsos - Halas - Bográcsos ételek - Kocsonya - Wok - Egyéb - Pörkölt
Levesek - Zöldségleves - Krémleves - Gyümölcsleves - Rántott leves - Húsleves - Sajtos leves - Burgonyaleves
Előételek - Sajtos - Gombás - Húsos - Ropogósok - Tojásos - Gyümölcsös - Galantin - Felfújt - Krémek, habok - Halas
Nemzeti receptek - Magyaros ételek - Olasz konyha - Görög konyha - Francia konyha - Spanyol konyha - Amerikai (USA) konyha - Orosz konyha - Kínai konyha - Indiai konyha - Arab konyha - Dél-amerikai konyha - Távol-keleti konyha - Afrikai konyha - Japán konyha - Thaiföldi konyha - Török konyha - Angol konyha - Német konyha - Osztrák konyha - Román konyha - Svéd konyha - Mexikói konyha - Cseh és szlovák konyha - Lengyel konyha - Bolgár konyha - Horvát konyha - Szerb konyha - Boszniai konyha - Montenegrói konyha - Erdélyi konyha - Egyéb
Halételek - Leves - Ponty - Harcsa - Fogas, süllő - Csuka - Busa - Pisztráng - Tonhal - Lazac - Tengeri halak - Saláták - Kecsege - Tőkehal - Szardínia - Angolna - Egyéb halételek
Vallási receptek - Zsidó ételek - Mohamedán ételek - Buddhista ételek - Krisna ételek - Nagyböjti ételek
Vegetáriánus ételek - Leves - Előétel - Főétel - Desszert - Egytálétel - Feltét - Kása, főzelék - Saláta - Édes sütemény - Sós sütemény
Fogyókúrás ételek - 90 napos fogyókúra - Atkins diéta - Fogyókúrás saláta - Fogyókúrás levesek - Fogyókúrás húsételek - Fogyis zöldségételek - Fogyókúrás halételek - Fogyis szendvicsek - Fogyis desszertek - Egyéb
Diétás ételek - Cukorbetegeknek - Lisztérzékenyeknek - Tejcukorérzékenyeknek - Vesebetegeknek - Candidásoknak - Koleszterinszegény - Szív és érrendszeri - Reform ételek - Vércsoport diéta - Májbetegeknek
Mártások - Alap - Hideg - Meleg - Gyümölcs - Pác - Öntet - Sajtkrém - Burgonyamártás - Halételekhez - Vadételekhez
Saláták - Majonézes - Húsos - Tésztás - Gyümölcs - Különleges - Tavaszi - Salátaöntet - Sajtsaláta - Burgonyasaláta
Hidegkonyha - Szendvics - Hidegtál - Körözött - Szendvicskrém - Pástétom - Pecsenyék hidegen
Köretek - Burgonyás - Rizses - Zöldség - Gyümölcsös - Egyéb
Savanyúság - Káposzta - Uborka - Cékla - Csalamádé - Paprika - Karfiol - Hagyma - Savanyított gyümölcsök - Tök, sütőtök - Dinnye - Paradicsom - Gomba - Egyéb
Befőttek és tartósított ételek - Lekvár - Dzsem - Kompót - Befőttek - Gyümölcskocsonya - Gyümölcsíz - Gyümölcssajt - Kandírozott gyümölcs - Tartósított zöldség - Aszalt zöldség - Aszalt gyümölcs - Szörp - Ízesítő, ecet - Gyümölcsbor
Tenger gyümölcsei - Polip - Rák - Homár - Kagyló - Tintahal
Belsőségek - Máj - Vese - Velő - Szív - Tüdő - Pacal - Zuza
Szabadtűzön - Grill - Bogrács - Nyárson sült
Ínyenc receptek - Tapas - Pesto - Sajt
Kávék - Hosszú kávé - Eszpresszó - Cappuccino - Török kávé - Jeges kávé - Alkoholos kávé
Teák - Fekete tea - Zöld tea - Gyümölcstea - Gyógytea - Jeges tea - Alkoholos tea
 
e-mail: 
jelszó:  
             Új tag
elfelejtett jelszó >>
  startlaphoz adás
Facebook csoport
  Véletlen receptek
Gyümölcskenyér-puding
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot, a gyömbért, a zsemlemorzsát, a cit...
Zsemlegombóc
A szemlét vágjuk kockákra, forró zsírban pirítsuk meg, öntsük rá a tejet, és hagyjuk negye...

 

izletes.hu on Facebook

 

 
kapcsolat  |  impresszum  |  jogi nyilatkozat