» 0,5 dl olívaolaj » 6 gerezd zúzott fokhagyma » 25 dkg finomra aprított édesköménygumó » 45 dkg konzervparadicsom, a levével együtt » fél kiskanál szálas sáfrány » 1 kiskanál reszelt vagy szárított narancshéj » 1 kiskanál szárított kakukkfű » 45 dkg kicsi, szálas hal(skorpióhal, vörös » márna, árnyékhal, keszeg) fej nélkül, » 7 cm-es darabokra vágva,leöblítve és » megszárítva » 45 dkg húsos hal(ördöghal, csendes-óceáni tőkehal) » megtisztítva, fej nélkül, 7 cm-es darabokra » vágva, leöblítve és megszárítva » 45 dkg kagyló,rák(garnéla),kagyló, fésűkagyló » és/vagy languszta » rouille(provence-i mártás) » megvajazott és sütőben pirított franciakenyér- » szeletek, a tálaláshoz
Az olívaolajat nagy lábosban felforrósítjuk. A fokhagymát, a hagymát és az édesköményt 5 perc alatt megfuttatjuk. A paradicsomot, a sáfrányt, a narancshéjat, a kakukkfüvet, a csontos és húsos halat beletesszük. Vízzel felengedjük, hogy ellepje, majd felforraljuk ismét, lefedjük és 10 percig főzzük. A kagylókat, rákokat beletesszük és gyöngyözésig forraljuk, lefedjük és megint 10 percig főzzük. Tálaláskor a levest nagy tálba merjük és pirítós kenyérrel és rouille mártással tálaljuk.
Mártás:
Turmixgépben 4 tojássárgáját, 4-6 gerezd zúzott fokhagymát, negyed kiskanál tengeri sót, negyed kiskanál őrölt fekete borsot összekeverünk. És még negyed kiskanál szálas sáfrányt is hozzáteszünk. Amíg a gép dolgozik, belecsurgatunk 3,2 dl extra szűz olívaolajat. Addig keverjük, míg a majonézhez hasonló állagú lesz.
info Az oldalon történő látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát.Elfogadom