Bárány borlotti babbal receptHány személyre: 6 adag
» 200 g száraz borlotti bab ( világos olasz tarkabab)
» 1 evőkanál
olívaolaj» 12 bárány- bészín szelet
» 1 fej
hagyma, apróra vágva
» 1 szár
zeller, felaprítva
» 1
sárgarépa, felaprítva
» 3 gerezd
fokhagyma finomra vágva
» teáskanál szárított csilireszelék
» 1 teáskanál
köménymag
» 500 ml sűrített bárányhús- vagy csirkehúsleves
» 2
babérlevél» 3 evőkanál
citromlé
» 20g összevágott friss
petrezselyem» 1 evőkanál finomra vágott friss
menta
Előkészítési idő: 20 perc + beáztatás egy éjszakán át
Teljes elkészítési idő: 2 óra
Egy éjszakára áztassuk be a babot hideg
vízbe. Szűrjük le, majd öblítsük le.
180°C-ra melegítsük elő a sütőt (gázsütőnél 4-es fokozat). Egy nagy vastag aljú edényben forrósítsuk fel az olajat. Barnítsuk meg a bárányt magas hőfokon adagokban, majd rakjuk át egy tűzálló tálba.
A
sárgarépát, a
zellert és a
hagymát öntsük bele a vastag aljú edénybe, és kb. 10 perci, vagy amíg puha és aranybarna nem lesz főzzük alacsony hőmérsékleten. A csilireszeléket, a
köménymagot és a
fokhagymát is adjuk hozzá és további 1 percig főzzük, majd öntsük át a tűzállótálba.
A babot a húslét és a babérleveleket keverjük hozzá. Másfél órát főzzük lefedve, vagy amíg a bab megpuhul. Gazdagon fűszerezzük. A
citromlevet, a
mentát és a petrezselymet közvetlenül tálalás előtt keverjük hozzá.
Tápértékek adagonként:
30g fehérje, 8g
zsír
20g szénhidrát, 5g élelmi rost
65mg koleszterin, 1185kJ(280kcal)
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>