A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tortalaphoz egy tálban összekeverjük a
lisztet, 0,5 dl cukrot és 1 evőkanál
citromhéjat. Hozzáadjuk a
vajat, és addig daraboljuk, amíg a massza durva morzsás nem lesz. Belekeverjük a
tojássárgáját, a vaníliás cukrot és az egy teáskanál
citromlevet. Egyenletesen elosztjuk, és lenyomkodjuk egy 24 cm átmérőjű tortaformában: a felesleges tésztát levágjuk, a szélét bevagdossuk.
Megszurkáljuk a tésztát, és fóliás teszünk rá, melyre szárazbabot vagy valami mást teszünk nehezékként. 10 percig sütjük. Eltávolítjuk a fóliát meg a babot, és hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez egy kis tálban felverjük a 4
tojássárgáját. Gőz fölött összekeverjük a
cukor felével, 1 dl
citromlével,
zselatinnal és 2 evőkanál
citromhéjjal. Folytonos kevergetés mellett gőz fölött főzzük addig, míg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről.
Egy nagy tálban addig verjük a
tojásfehérjéket a
sóval, míg lágy hab nem képződik. Hozzáadjuk a maradék cukrot, majd addig verjük, míg kemény, sima habot nem kapunk.
A
tojáshabot beleforgatjuk a
citromos krémbe és a kihűlt tortalapra öntjük. Hűtőszekrénybe tesszük, míg meg nem dermed. Tejszínhabbal és
citromhéjjal díszítjük.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>