Mogyorós-ribizlis torta receptHány személyre: 8
» 200 g marcipán
» 6
tojássárgája
» 6
tojásfehérje
» 300 g kristály
cukor» 1 vaníliás
cukor» egy csipet
só» fél
citrom reszelt héja
» késhegynyi őrölt
fahéj» 100 g őrölt
mogyoró» 200 g őrölt pörkölt
mogyoró» 100 g kenyérmorzsa
» 125 g
liszt» 3 teáskanál sütőpor
» 75 g
vaj» 5 evőkanál ribizlizselé
» 200 ml rum
» 100 g por
cukor» 125 g kávé ízű tortabevonó
» 1 evőkanál
kakaópor
» néhány marcipánlevél a díszítéshez
50 g marcipánt összedolgozunk 3 evőkanál
vízzel, 6
tojássárgájával, 100 g
cukorral, a
sóval, a vaníliás
cukorral, a
fahéjjal és a
citromlével. Az egészet jól összekeverjük. A
tojásfehérjéket kemény habbá verjük 100 g
cukorral és félreteszünk egy keveset a díszítéshez, majd beleforgatjuk az imént kikevert masszába. Ezután a kétféle
mogyoró, a kenyérmorzsa és a sütőpor keverékét és beledolgozzuk a masszánkba, majd kibélelt tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 180-200°C-on 45 percig sütjük. A megmaradt
lisztet és sütőport összekeverjük 2 evőkanál
cukorral, a felszeletelt
vajjal és 150 ml hideg
vízzel, majd lágy tésztává gyúrjuk az egészet. Konyharuhába tekerve 2 óráig pihentetjük. Ezután kinyújtjuk és egy ki
vajazott tortaformába tesszük, megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200-220°C-on 15 percig sütjük. Ez lesz az omlós tésztánk. Az omlós tésztát megkenjük 2 evőkanál ribizlizselével. 75 g cukrot összekeverünk 150 ml
vízzel, felforraljuk, majd hozzáadjuk a rumot. A másik tortalapunkat ráhelyezzük a már megkent lapra, megszurkáljuk villával és meglocsoljuk az előbb elkészített sziruppal. A maradék ribizlizselével megkenjük a már összeállt tortánk külsejét. A maradék marcipánt összegyúrjuk 75 g por
cukorral, vékonyra nyújtjuk és bevonjuk vele az egész tortát. A felolvasztott tortabevonóval megkenjük a marcipános tortánkat mindenhol. A félretett
tojáshabot és a maradék porcukrot sima mázzá keverjük, majd sütőpapír nyomózsákba tesszük és ágakat rajzolunk vele a tortánkra. A legvégén meghintjük
kakaóporral és rátesszük a marcipánleveleket.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>