A marcipánt összekeverjük 100 g
cukorral és a
konyakkal, majd hozzáadjuk a
sót, a
citromhéjat és 10
tojássárgáját. Az egészet jól összedolgozzuk robotgéppel. A
tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a habot beleforgatjuk a masszába, majd beleszitáljuk a
lisztet és összeforgatjuk. Kibélelt tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 180-200°C-on 25-30 percig sütjük. Miután elkészült és kihűlt, két lapra vágjuk. A szárról leszedett és megtisztított szőlőszemeket lecsöpögtetjük és 20 szemet félrerakunk a díszítéshez. A megmaradt 2
tojássárgáját, a maradék cukrot, a
citromlevet és a
fehérbort összekeverjük és gőz fölött sűrűre főzzük. A beáztatott
zselatint olvadásig melegítjük, majd a boros krémhez öntjük. Az első tortalapot megkenjük lekvárral és szőlőszemeket rakunk rá, majd erre rátesszük egy tortaforma kapcsos oldalát. Ezután a szőlőszemek közti helyeket kitöltjük borkrémmel és a tortát betesszük a hűtőbe. 250 ml
tejszínből kemény habot verünk és beleforgatjuk a borkrémbe. Az így kapott krémet a szőlőréteg te
tejére kenjük és rányomjuk a másik tortalapot. Ezután egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. A maradék
tejszínből kemény habot verünk és bevonjuk vele a torta felszínét. A félrerakott szőlőszemeket elfelezzük és 2 szőlőfürtöt rakunk ki belőle. A gőz felett felolvasztott
csokoládé felét levélformákba öntjük, a másik feléből nyomózsák segítségével szőlőindákat rajzolunk. A
csokoládéleveleket a torta oldalára és te
tejére tesszük.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>