Eredeti erdélyi töltött káposzta receptHány személyre:
» 50 dkg lapocka
» 50 dkg kocsonyahús (nyers sertésfül, farok, fejhús)
» 50dkg nyers füstölt oldalas
» 50 dkg dagadó
» 3 dkg
liszt» 2 evőkanál olaj
» 2 kg savanyú
» apró
káposzta» 10 db savanyú
káposzta levél
» 10dkg
rizs» 1 kisfej vörös
hagyma» 1 teáskanál piros
paprika» 8 dl
tejföl
» ízlés szerint őrölt fekete
bors»
só.
Előkészítése: nagy vasfazekat (vagy beáztatott cserépedényt) olajjal kikenjük és
lisztel meghintjük. A töltelékhez a dagadót megdaráljuk, összekeverjük a nyers, megmosott rizzsel, piros
paprikával, a megtisztított és lereszelt
hagymával,
sóval,
borssal, majd szorosan becsomagoljuk a vastag ereitől megtisztított savanyú
káposztalevélbe.
Elkészítése: az apró
káposzta egyharmad részét elterítjük a fazék alján, erre rátesszük a megmosott és feldarabolt kocsonyahúst, valamint az előzőleg 1 éjszakán át
vízben vagy
tejben áztatott, darabokra vágott füstült oldalast. Erre a következő réteg savanyú
káposztát terítjük. Meg
sózzuk, meghintjük
borssal, majd beborítjuk a megtöltött savanyú
káposzta levelekkel. Erre nyers, felszeletelt lapockát helyezünk, végül beborítjuk a maradék apró
káposztával. Meg
sózzuk, meghintjük
borssal, és 5 dl
tejföllel leöntjük. Az edényt lefedjük, és forró sütőbe tesszük. Legalább 3 órán keresztül sütjük közepes lángon. Tálaláskor a tányéron meg
tejfölözzük.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>