Boldog karácsony torta - Karácsony receptHány személyre: 16 adag
» Torta és bevonat:
» Krémesbevonat (l.alább)
» Zöld és barna ételfesték
» 1-2 evőkanál
tej» 2 db 20x 20 cm-es tortalap
» Habcukros bevonat (l. alább)
» Egyébb kellékek:apró színes
cukorkák
» 1 db 48x 33 cm-es, a torta méretére vágható alátét
» 2 habnyomó zsák nyomófejekkel
» Krémes bevonat:
» 1és 1/2 bögre sütőRama
margarin» 1éa 1/2 teáskanál
citrom-, kókusz-,
mandula-vagy
borsmentaaroma
» 7és 1/2 bögre szitált por
cukor» 1/3 bögre
tej» Habcukros bevonat: 1/2 bögre
víz» 24 nagy hab
cukor, félbevágva
» 2/3 bögre félédes
csokoládé darabolva
» 1/2 bögre sütőRama
margarin» 5 bögre szitált por
cukor» 3 teáskanál vanília
A krémes bevonatot készítsük el, 1 és 1/2 bögrényit tegyünk félre belőle. Színezzünk világoszöldre 1/4 bögrényit, világosbarnára a másik 1/4 bögrényit. (A színezéshez használjunk ételfestéket, amit a masszával jól keverjünk el. Apránként adagoljuk a festéket, hogy elérjük a kívánt színárnyalatot.) Fehéren hagyott bevonatot
tejjel hígítsuk, teáskanálnyi adagonként, amíg nem kapunk híg masszát.
Az előkészített alátétre tegyünk egy tortalapot. A habcukros bevonatot készítsük el, és a tortalapot kenjük be 1/2 bögrényi adaggal. A következő tortalapot tegyük a megkent lapra. A torta oldalát és a második lapot is kenjük be teljesen a krémes bevonattal. A maradék habcukros bevonattal kenjük meg újra, a masszát simítsuk egyenletesre mindenhol.
Rajzoljunk egy ka
rácsonyfát a torta te
tejének közepére. A zöld lombot készítsük el, apró levélformákat rajzolva a nyomófejjel. Haladjunk alulról felfelé, fedje minden újabb levél az alatta levőt. A levélsort először a körvonalak mentén készítsük el, majd a belső leveleket is rajzoljuk meg alulról felfelé haladva. A csúcsra egy felfelé álló nagyobb levelet rajzoljunk. A habnyomó zsákot úgy tartsuk, hogy a nyomófej 45°- os szögben jobbra álljon a tortához képest. Tartsuk közvetlenül a torta fölé a zsák nyílását, és nyomjuk finoman, amíg ki nem rajzolódik a levél al
só fele. A nyomófejet közben a levél csúcsa felé húzzuk. Ha kész a levél, a zsákot ne nyomjuk tovább, emeljük fel.
A fa törzsét kisebb átmérőjű nyomófejjel a világosbarna bevonatból készítsük. A habnyomó zsákot tartsuk függőlegesen, tartsuk közvetlenül a torta fölé a nyomófej nyílását, és a fatörzs helyére nyomjunk finoman pöttyöket. A habnyomó zsákot emeljük fel kissé nyomás közben. Ha a pötty készen van a zsákot emeljük fel és ne nyomjuk tovább.
cukorkákkal díszítsük a fát. Dekoráljuk zöld levelekkel a torta szélét alul és felül.
Krémes bevonat:
A Rama
margarint és az aromát egy nagy tálban keverjük habosra közepes fokozatra állított botmixerrel. A por
cukoradag felét apránként adjuk a keverékhez. Szórjunk bele egyszerre 1/2 bögrényit, majd az egészet keverjük simára. A
tejet öntsük a masszába, és miután elkevertük, a maradék cukrot adjuk hozzá és keverjük addig, amíg nem kapunk habos sima masszát. Hűtőben tároljuk.
Habcukros bevonat:
A Rama
margarint, a vizet, a
csokoládét és a habcukrot tegyük egy nagy lábasba. Főzzük addig kis lángon folyamatosan kevergetve, amíg meg nem olvad az egész és nem lesz sima. A tűzről vegyük le, és 5 percig hagyjuk állni. A porcukrot és a vaníliát keverjük hozzá közepes fokozatra állított botmixerrel. Addig keverjük, amíg nem válik mattá a massza. Használjuk fel azonnal.
Kellemes Ka
rácsonyi Ünnepeket!
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>