180°C-ra melegítsük elő a sütőt. A sütőlemezeket vékonyan kenjük ki.
Olvasszunk fel 1 evőkanál
vajat egy kis lábasban. A tűzről vegyük le, a
mandulát szórjuk bele, forgassuk bele finoman, hogy bevonjon minden szemet. Egy tepsiben a
mandulát rendezzük egy rétegbe. 8-10 perecig gyakran kevergetve süssük, ill. amíg aranybarna nem lesz. Figyeljünk oda, a
mandula könnyen megég. A tepsiből rögtön szedjük ki s hagyjuk hűlni.
A szódabikarbónát, a sütőport, a
lisztet és a cukrot keverjük össze egy nagy tálban. Adjunk hozzá 2 evőkanál
vajat, a
tojásokat, a vaníliát és a
mandulaaromát. Közepes fokozatra kapcsolt botmixerrel keverjük lágy masszává. Apránként (evőkanalanként) adagolva a
tejet folytassuk a keverést, amíg nem kapunk sima tésztát. A vörös áfonyát és a
mandulát szórjuk bele, és a tésztába finoman gyúrjuk bele. Egy
lisztezett deszkára borítsuk ki a tésztát és osszuk ketté. 30x 5 cm- es hurkát alakítsunk mindkét darabból, és az előkészített sütőlemezre tegyük. 15 percig süssük, vagy amíg enyhén megbarnul a te
tejük. A tésztát vegyük ki a sütőből, fordítsuk meg, majd 15 percig süssük tovább, amíg egyenletesen barna nem lesz. Ha megütögetve kongó hangot ad, akkor van készen.
rácson hűtsük. (Kb. 12- 15 perc)
Még melegen 1 cm vastag szeletekre vágjuk a tésztát. Egy kikenetlen sütőlemezre tegyük a szeleteket. Süssük 10 percig mindkét oldalukat, vagy amíg megbarnulnak. Hagyjuk teljesen kihűlni őket a
rácson.
A maradék 1 evőkanál
vajat egy kis lábasban közepes lángon olvasszuk meg a barna
cukorral. A láng felett kevergessük addig, amíg aranybarna lesz. Csorgassuk a hűlő kekszre szalagszerűen.
Kellemes Ka
rácsonyi Ünnepeket!
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>