A kacsa levéhez távolítsuk le a kacsából az aprólékot, majd mossuk meg. Tegyük sütőfazékba, és öntsük fel 500 ml
vízzel. Mossuk és tisztítsuk meg a leveszöldséget, vágjuk nagyobb darabokra, és tegyük a fazékba. Adjuk hozzá a
borsot és a babérlevelet,
sózzuk meg, és hagyjuk főni 30 percig. Később szűrjük le, és tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mossuk meg a kacsát, majd kenjük be kívül-belül
sóval és
borssal. Forrósítsuk fel az olajat egy fazékban, és süssük meg benne a kacsa mindkét oldalát. Locsoljuk meg 2 evőkanál balzsam
ecettel. Süssük 1 órán át, és közben locsolgassuk
pecsenyelével és kacsafőzettel.
Kaparjuk le a
narancs héját, majd blansírozzuk 1 percig. Távolítsuk le a
narancs fehér héját, és éles késsel vágjuk ki a gyümölcsfiléket. Facsarjuk ki a maradék 2
narancsot.
Vegyük ki a kacsát a fazékból, és tartsuk melegen. Szedjük le a
zsírt a
pecsenyeléről. Karamellizáljuk a barna cukrot és a maradék
ecetet egy serpenyőben. Locsoljuk le a portóival, a
narancslével, a
pecsenyelével és 200 ml kacsafőzettel. Magas hőmérsékleten főzzük addig, amíg csak az 1/3-a marad.
Mérsékeljük a hőmérsékletet, keverjük hozzá a
narancshéjat, a gyümölcsfilét és a Grand Marnier-t, majd hagyjuk főni. Daraboljuk fel, és rendezzük tányérokra a kacsát, majd külön tálban kínáljuk a szószt.
Köretként illik hozzá a
burgonyagratin és a
cukorbor
só.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>