Karácsonyi almatorta receptHány személyre:
» A tésztához:
» 7
tojás, 180 g
cukor, 300 g darált
mogyoró» 50 g étkezési keményítő
»
vaj a forma kikenéséhez
» A töltelékhez:
» 5 apróra vágott
alma» 150 g
cukor» 1 csomag vaníliás
cukor» 4-5 evőkanál
citromlé
» 3 evőkanál Calvados
» 1/4 l
tej» 100 ml
tejszín
» csipetnyi
só» 1/2 vaníliarúd
» 1
tojássárgája
» 4 evőkanál
tej» 25 g keményítős
liszt» Ezenkívül:
» 400 g marcipánmassza, 120 g por
cukor» piros, sárga ételfesték
Első lépésként a sütőt állítsuk 160-180 fokra. A
tojást és a cukrot verjük fel, majd apránként adagoljuk hozzá a
mogyorót és a keményítőt. A tortaformát
vajazzuk ki és tegyük bele tésztát, majd süssük 50-60 percig. Vágjuk apró darabokra az
almát és pároljuk meg, közben adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a
citromot. Keverjük bele a Calvadost és tegyük félre. Ezután melegítsük fel 60 fokosra a
tejszínt a
tejjel,
cukorral,
sóval és fél vaníliarúddal. Vegyük ki a vaníliarudat, kaparjuk ki a belsejét és szórjuk vissza a
tejbe. A
tojássárgájába keverjünk 4 evőkanál
tejszínt, keményítős
lisztet, tegyük a forró
tejbe, majd főzzük krémmé. A krémet hagyjuk hűlni, majd keverjük össze az
almával. A piskótát vágjuk félbe és töltsük meg a krém felével, a másik felét kenjük a piskóta te
tejére. A marcipánmasszát gyúrjuk össze por
cukorral és alufóliába téve, nyújtsuk ki 1 mm vékony lappá, de úgy hogy 5 cm-el legyen szélesebb mint a piskótaalap. Vigyázva borítsuk a marcipánlapot a tortára és kicsit nyomkodjuk rá. A megmaradt marcipán egy részét fessük be piros színűre és formázzunk belőle
almákat. A marcipán másik részét színezzük sárgára és formázzunk belőle csillagokat. Végül szórjunk a te
tejére porcukrot és díszítsük az
almákkal és a csillagokkal.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>