A
lisztkupac közepébe mélyedést készítünk, majd beletesszük a
sót, 75 ml meleg vizet és 50 g puha
vajat. Az egészet alaposan összekeverjük és meleg lábossal (az alját béleljük ki
zsírpapírral) letakarjuk, és fél órát állni hagyjuk. A megtisztított, kicsumázott és felnégyelt
almákat felaprítjuk, meglocsoljuk a rummal és hozzákeverjük a mazsolát. A megmaradt
vajat megmelegítjük, a rétestésztát egy konyharuhára vagy abroszra tesszük és kissé megnyújtjuk. Ezután megkenjük az olvasztott
vajjal és a kezünkkel óvatosan széthúzkodjuk, hogy egy nagyobb téglalapot kapjunk. Akkor jó, ha a tészta annyira vékony, hogy szinte már átlátszik. A széleit levágjuk és meglocsoljuk olvasztott
vajjal. A rétes kétharmadát meghintjük a morzsával úgy, hogy a szélénél kihagyunk egy kis részt, majd elegyengetjük rajta az
almás tölteléket és megszórjuk a vaníliás
cukor, a
cukor és a
mandula keverékével. A rétes rövidebb oldalait visszahajtjuk és egy konyharuha segítségével feltekerjük a rétesünket. Ezután ki
vajazott tepsibe tesszük és megkenjük
vajjal. Előmelegített sütőben 180-200°C-on 45-55 percig sütjük, miközben megkenjük még egyszer
vajjal.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>