Füstölt étikagyló sült burgonyával és aiolival receptHány személyre: 4 személyre
» 1,5 kg étikagyló, lesúrolva, szakálla eltávolítva
» maréknyi száraz faforgács, pl. mesquite, hikori-
» vagy égerfa
» 3 dkg finomra aprított
petrezselyem, a díszítéshez
» sült
burgonya:
» 2 l
repceolaj» 90 dkg közepes, sütni való
burgonya, meghámozva
» finom tengeri
só» aioli:
» 4 nagy, friss
tojássárgája
» 4-6 gerezd
fokhagyma, zúzva
» negyed kiskanál finom tengeri
só» negyed kiskanál őrölt fekete
bors» 3,2 dl extra szűz
olívaolaj
Aioli:
A
tojások sárgáját, a
fokhagymát, a
sót és a
borsot turmixgépben összekeverjük. Amíg a gép forog az olajat lassan belecsorgatjuk, és addig keverjük, míg a
majonézhez hasonló állagú lesz.
Sült
burgonya:
Egy sütőedényben 5 cm magasan olajat forrósítunk. A
burgonyát karcsú hasábokra vágjuk, és a forró olajban kisütjük. Amikor átsült, de még nem aranyszínű kiszedjük, és papírtörlőn lecsöpögtetjük. Amikor az összes hasáb kész, a hőfokot 180 fokra növeljük, és a
burgonyát adagokban 5 perc alatt ropogósra és aranyszínűre megsütjük. Lecsepegtetjük, és meg
sózzuk.
A grillsütő egyik oldalán a tüzet parázsra égetjük. A kagylót
olívaolajjal megkenjük,
sózzuk, és egy alumíniumtálcára helyezzük. A faforgácsot a parázsra dobjuk. A tálcát a grillsütő azon oldalára tesszük, ahol nincs tűz, és amikor az első füstöt meglátjuk, fedővel letakarjuk, és 10-15 percig füstöljük. A kagylókat
petrezselyemmel díszítjük, és köretként sült
burgonyát és aiolit kínálunk.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>