A repce érett magjaiból nyerik a repceolajat. Ez a fajta olaj egyre népszerűbbé válik az egészséges és tudatos táplálkozás étrendjében.
A növényt vad formában megtalálhatjuk Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában. Nagy valószínűséggel először a 17.században Normandiában és Dél-Angliában termesztették, majd csak a 18.században jutott el Európa keleti részébe. Szervezetünk számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat és linolsavat tartalmaz. Egyedülállóan magas az Alfa-linolsav tartalma, mely fontos az érelmeszesedés és a szívinkfartus elleni megelőzésben. Fontos az idegrendszer és az agy számára is. Erősíti immunrendszerünket, jelentős szerepe van a koleszterinszint csökkentésében és a véralvadás megelőzésében. Egy evőkanál repceolaj a napi E vitamin szükségletünk 30%-át fedezi.
A repceolaj íze és illata semleges. Kitűnően alkalmas sütéshez, főzéshez, pároláshoz, de hidegkonyhai ételeket, salátákat, mártásokat is készíthetünk vele.
Szakszerűen akár 4 évig is eltarthatjuk. A hidegen sajtolt repceolaj legfeljebb egy évig tárolható, lehetőleg szobahőmérsékleten, hűvös helyen.