Klasszikus,hideg,posírozott lazac fűszeres paradicsom vinaigrette-tel receptHány személyre: 4 személyre
» 90 dkg
lazacfilé, bőrével együtt, kifilézve,
» szálkátlanítva, leöblítve és megszárítva
» finom tengeri
só» őrölt fehér
bors»
citrom és
uborkaszeletek,
vízi
torma,
» a díszítéshez
»
lazacalaplé:
» 3.5 l
víz» 2,2 dl száraz fhérbor
» 1 dl
tárkonyecet» 25 dkg
sárgarépa, feldarabolva, 25 dkg vörös
hagyma,
» finomra aprítva
» 6 szál
petrezselyem» 2
babérlevél» 1 evőkanál egész fekete
bors
A sütőt 230 fokra melegítjük. A
lazacfilét fűszerezzük, dupla muszlinrétegbe becsomagoljuk, és nagy, ki
vajazott tepsibe tesszük. Egy fazékban vizet forralunk, azután a bort, az
ecetet, a
sárgarépát, a
hagymát, a petrezselymet, a babérleveleket és az egész
borsot belerakjuk, és 15 percig lassan főzzük. Az alaplevet a
lazacra öntjük, és a tepsit a sütőbe tesszük és 7-8 percig posírozzuk. Majd hagyjuk kihűlni, kiszedjük és a muszlint levesszük róla, és a halat egy tálra tesszük. Citrom-és
uborkaszeletekkel,
vízi
tormával díszítjük. Melegen kínáljuk, vagy lefedjük és hűtjük. Zöldfűszeres-
paradicsomos vinaigrette.tel kínáljuk.
Zöldfűszeres-
paradicsomos vinaigrette:
45 dkg durvára vágott,friss vagy konzerv lukullusz
paradicsom, lecsöpögtetve
10 dkg
petrezselyem
5 dkg
koriander
5 dkg friss
menta
2 evőkanál friss oergánó
5 dkg felaprított vörös
hagyma
3 gerezd meghámozott
fokhagyma
fél kiskanál cayenne-
bors
1 kiskanál finom tengeri
só
1 kiskanál frissen őrölt fekete
bors
0,8 dl
olívaolaj
0,8 dl sherrry
ecet
0,3 dl
víz
Hozzávalókat összekeverjük. Akkor a legjobb,ha aznap készítjük el.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>