Felaprítottam a
hagymát és a kaprot gondosan, hogy nagyobb darabok ne maradjanak.
A gyalult tököt megmostam, és kifacsartam belőle a nedvességet.
A
kapor 2/3ad részét megpirítottam a
hagymával annyi olajon, amennyit felvett ahhoz, hogy szépen megsüljön.
Én már itt teszek bele egy ek.
sót, cukrot és
ecetet, hogy a rá kerülő tök jobban felvehesse az ízét.
Erre a pirított keverékre ráteszem a kinyomkodott tököt. Kevés
tejet és
tejfölt teszek alá, ami éppen csak annyira elég, hogy ne égjen le. Ebben az állapotban dinsztelem pár percig.
Dinsztelés után teszek rá 6 dl (3 pohár) vizet és jól elkeverem. Nem hittem volna, hogy felvesz ennyit, de végül pont jó lett ezzel a mennyiséggel. Itt
víz helyett lehetett volna
tejjel is hígítani.
Ezután rátettem a fedőt és kicsit nagyobb lángra állítva 15 percig főni hagytam.
Főlés közben többször ellenőriztem és átkevertem, mivel könnyen le tud égni ha a hőfok és az összetétel nem megfelelő. A maradék 1/3ad rész kaprot most lehet hozzáadni. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy nehogy túl sokat adagoljunk!
Végül elkevertem 1 dl
tejfölt, 1 dl
tejet és 2 ek
lisztet, majd behabartam vele a főzeléket. Ilyenkor még meg szoktam kóstolni, hogy kér-e
sót, cukrot, esetleg
ecetet.
Mivel én úgy szeretem a tökfőzeléket hogyha édes és világos színű, nem tettem hozzá sem piros
paprikát, sem
paradicsomot és zöld
paprikát, ahogy az más receptekben olvasható.
Aki még ennél a verziónál is világosabb színt szeretne, annak érdemes
tejszínt hozzáadni, az ízén is sokat javíthat.
Szerző:
SilVie 86 Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>