Mediterrán halleves receptHány személyre: 4 adag
» fél teáskanál
sáfrányszál
» 3 teáskanál olaj
» 2 nagy fej
hagyma, vékonyra szeletelve
» 1 szál póré
hagyma, csak a fehér része feldarabolva
» 4 gerezd finomra vágott
fokhagyma» 1
babérlevél összetépdesve
» fél teáskanál szárított
majoránna» 1 teáskanál reszelt
narancshéj
» 2 evőkanál száraz
fehérbor» 1 piros kaliforniai
paprika, nagy darabokra vágva
» 500g
paradicsom, felaprítva
» 125ml
paradicsompüré
» 500ml hal alaplé
» 2 evőkanál
paradicsomkrém
» 2 tesáskanál világosbarna
cukor» 500g nem szétomló fehér húsú hal, falatnyi darabokra vágva
» 3 evőkanál felaprított friss
petrezselyem
Előkészítési idő: 30 perc
Teljes elkészítési idő:45 perc
2 evőkanál forrásban lévő
vízbe áztassuk a
sáfrányt, majd tegyük félre. Forrósítsunk fel olajat alacsony hőfokon egy vastag aljú edényben. A
majoránnát, a
fokhagymát, a babérlevelet, a
hagymát, a
fokhagymát és a póré
hagymát adjuk hozzá. 10 percig főzzük fedő alatt, vagy míg a
hagyma meg nem puhul. Az edényt időnként rázogassuk meg. A
paradicsomot, a
fehérbort, a
narancshéjat és a kaliforniai
paprikát adjuk hozzá és főzzük tovább 10 percig.
A
paradicsomszószt, a
paradicsompürét, a cukrot, a hal alaplét és a
sáfrányt (levéllel együtt) keverjük bele. Miután felforrt 15 percig lassú tűzön főzzük.
A halat tegyük a levesbe és 8 percet főzzük fedő alatt, vagy míg megpuhulnak a haldarabok. Sóval,
borssal és a
petrezselyem felével fűszerezzük.
Tálaláskor a maradék petrezselymet használjuk.
Tápértékek adagonként:
30g fehérje, 7,5g
zsír
15g szénhidrát, 5g élelmi rost
90mg koleszterin, 1020kJ (245kcal)
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>