Rizottó tenger gyümölcseivel és fűszernövényekkel receptHány személyre: 4 adag
» 150g fehér húsú szálkamentes halfilé, pl: tengeri sügér
» 8 fekete étikagyló (200g)
» 8 nyers garnélarák (250g)
» 1,75 l csirkehúslé
» étolajspray
» 2 fej
hagyma, finomra vágva
» 2 gerezd
fokhagyma, finomra vágva
» 1 szál
zeller, finomra aprítva
» 440g arborio
rizs (tipikus rizottó
rizs)
» 2 evőkanál finomra vágott friss
petrezselyem» 1 evőkanál friss
oregánó» 1 evőkanál finomra vágott friss
kakukkfű» 2 evőkanál frissen reszelt
parmezán
Előkészítési idő: 40 perc
Teljes elkészítési idő: 45-50 perc
Kockázzuk fel a halfiléket. A szakáll eltávolítása után sikáljuk meg a kagylókat. Azokat a kagylókat, melyeknek héja nincs teljesen összezáródva dobjuk el. A garnélák salakját és páncélját távolítsuk el, a farkak végén a páncélt hagyjuk rajta. Ezeket tegyük egy tálban a hűtőbe, amíg nem lesz rájuk szükség.
Egy edényben forraljuk fel a csirkehúslét, majd főzzük lassú tűzön.
Fújjunk be egy nagy nyeles edényt a sprayvel és közepes hőmérsékletre forraljuk fel. A
zellert, a
hagymát és a
fokhagymát hozzáadjuk, majd pároljuk 2-3 percig. Öntsünk hozzá 2 evőkanál vizet és főzzük addig, amíg a zöldségek puhulni kezdenek. Adjuk hozzá a
rizst+ 2 evőkanál vizet és főzzük fedő alatt 3-4 percig ill. amíg a
rizsszemeket jól bevonja.
Fokozatosan adagolva öntsünk a csirkehúsléből a
rizskeverékre egy fakanállal állandóan keverjük alacsony hőfokon, amíg fel nem szívódik a húslé. Minden alkalommal 125ml csirkehúslét hozzáadva ismételjük a folyamatot addig, amíg egy kevés húslé kivételével az összeset felhasználtuk, valamint éppen puha a
rizs.
Eközben forraljunk fel egy kevés vizet. A kagylókat adjuk a forró
vízhez, és időnként megrázogatva kb. 3 percet főzzük fedő alatt míg szétnyílnak a kagylók. Távolítsuk el azokat a kagylókat, amelyek nem nyíltak ki és a vizet szűrjük le. A kinyílt kagylókat tegyük félre.
A meghagyott forró csirkehúslét, a halat és garnélákat adjuk a
rizshez. További 5-10 percig főzzük ill. amíg majdnem puhák valamint krémes állagú a
rizs. Vegyük le a tűzről a főtt kagylókat öntsük hozzá és letakarva hagyjuk 5 percen át. A rizottót összekeverjük a fűszernövényekkel és a
parmezánnal. Fűszerezzük meg frissen őrölt
sóval és
borssal. Tálakba kimerve azonnal tálaljuk.
Tápértékek adagonként:
40g fehérje, 5g
zsír
90g szénhidrát, 4g élelmi rost
175mg koleszterin, 2395kJ (570kcal)
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>