Pulykasült vörös áfonyás töltelékkel - Karácsony receptHány személyre: 20 adag lesz belőle
» 360g fehér kenyér, kis kockákra vágva
» 2 evőkanál
vaj» 1és1/2 bögre felaprított vörös
hagyma» 1és 1/2 bögre felaprított
zellerszár
» 2 teáskanál szárnyas- fűszerkeverék
» 1 teáskanál szárított, morzsolt
rozmaring» 1/4 teáskanál
só» 1/4 teáskanál fekete
bors» 1 bögre durvára vagdalt friss vörös áfonya
» 1 evőkanál
cukor» 3/4 bögre csirkealaplé
» 1 (3,6- 4,5 kg-os) konyhakész pulyka
» Friss
petrezselyemlevél (elhagyható)
190°C-ra melegítsük elő a sütőt.
Rendezgessük el a kenyérkockákat két 38x 25 cm-es sütőformában. Pirítsuk 12 percig, vagy amíg kissé megpirulnak. A sütő hőfokát vegyük le 180°C-ra.
A
vajat közepes lángon, egy nagy lábasban olvasszuk fel. A
zellert és a
hagymát szórjuk bele, majd kevergetve 8 percig pároljuk, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Vegyük le a tűzről. A kenyérkockákat, a kakukkfüvet, a szárnyas- fűszerkeveréket, a
sót-
borsot és a
rozmaringot adjuk hozzá, majd jól keverjük össze. A cukrot egy kis tálban adjuk a vörös áfonyához, majd öntsük a zöldséges keverékhez. Az egészet alaposan keverjük össze. Az alaplevet öntsük hozzá, majd vegyítsük el vele.
Fújjuk be letapadásgátló spray- vel a tepsit és a belehelyezett
rácsot. A pulykát kívül- belül mossuk meg hideg
vízzel, majd töröljük szárazra egy papírtörlővel. Lazán töltsük meg a hasüreget töltelékkel. Mellével felfelé tegyük a pulykát a
rácsra. 3 óra hosszáig süssük letakarva, az utol
só 20 percben vegyük le róla a fóliát.
A maradék tölteléket tegyük egy kikent vagy letapadásgátló spray- vel befújt tűzálló tálba. Fedjük le és tegyük felhasználásig a hűtőbe.
Egy nagy tálra tegyük ki a kész pulykát. Takarjuk le lazán egy fóliával és hagyjuk állni 20 percig.
Csúsztassuk a sütőbe a töltelékkel teli letakart tűzálló tálat, a hőfokot állítsuk 190°C-ra. Addig süssük, amíg jó forró nem lesz (kb. 25-30 perc).
Ha a pulyka bőrét nem szeretjük, akkor távolítsuk el és dobjuk ki. A húst szeleteljük fel és a töltelékkel tálaljuk. Díszíthetjük friss
petrezselyemlevelekkel.
Kellemes Ka
rácsonyi Ünnepeket!
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>