» 1 és 1/2 bögre bulgur ( főtt, szárított, porrá tört búzaszemek ) » 3 bögre hideg víz » 900g darált bárányhús » 1 bögre frissen aprított petrezselyem » 2 közepes fej, apróra vágott vöröshagyma » 1 evőkanál só » 1/2 teáskanál őrölt fekete bors » 1/2 teáskanál őrölt szegfűbors » 1/2 teáskanál őrölt fahéj » 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió » 1/4- 1/2 teáskanál őrölt pirospaprika ( ízlés szerint ) » 1 db ( 5 x 2,5 cm- es ) friss gyömbér, meghámozva, lereszelve » 1 bögre jéghideg víz » Mentás- paradicsomos mártogatós ( lásad alább ) » Mentás- paradicsomos mártogatós: » 900g hámozott konzervparadicsom » 1 és 1/2 teáskanál szegfűbors » 1 teáskanál szárított menta
Tegyük a bulgurt egy közepes méretű tálba és öntsük rá a hideg vizet. Áztassuk benne nagyjából 10 percig. Ezután öntsük le a bulgurról a vizet, tegyük át egy apró lyukú szűrőbe vagy sűrű szövésű szitába, majd nyomkodjuk ki belőle a maradék nedvességet.
Egy nagy tálban keverjük össze kézzel a darált bárányhúst, a petrezselyemmel, a fűszerekkel, a hagymával és a gyömbérrel. Adjuk hozzá a bulgurt majd jól gyúrjuk össze. Ezután öntsük hozzá a jéghideg vizet, hogy a massza sima maradjon. Teáskanálnyi adagokból formázzunk falatnyi golyókat a masszából. Helyezzük őket egy beolajozott vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Süssük 20 percig egy 190 °C- ra előmelegített sütőben. Közben készítsük el az alább ismertetett módon a mártogatóst.
A húsgolyókat egy nagy tálra szedjük ki és tartsuk melegen. Tálaljuk melegen a mentás- paradicsomos mártogatóssal. mentás- paradicsomos mártogatós:
5 percig melegítsük a hozzávalókat egy kis lábosban, hogy az ízek megfelelően elegyedjenek.
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
info Az oldalon történő látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát.Elfogadom