A szárított élesztős
lisztkupac közepébe mélyedést készítünk, majd beletesszük a cukrot, a
sót, a
tojást, a
tojásfehérjét, az olvasztott
vajat és a meleg
tejet. Az egészet összegyúrjuk és lefedve meleg helyre tesszük. Miután a tészta hólyagos lett és duplájára dagadt, átgyúrjuk még egyszer. Az emberkékhez a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk és kés segítségével kivágjuk az emberkéket úgy, hogy 18 cm magasak és 8 cm szélesek legyenek(használhatunk előre elkészített papírsablont is). Az így kapott formákat ki
vajazott tepsibe tesszük és mazsolákkal díszítjük őket. A
tojássárgáját és a sűrített
tejet összekeverjük és megkenjük vele a tésztákat, majd 20 percig hagyjuk kelni. Ezután előmelegített, 200°C-os sütőben 15-20 perc alatt kisütjük őket. A sütőből kivéve elhelyezzük rajtuk a kis pipákat. A ludakhoz a maradék tésztát kinyújtjuk és kivágjuk a formákat sablon és kés segítségével, majd ki
vajazott tepsibe tesszük őket és megkenjük a
tojássárgájás keverékkel. 20 perc kelés után meghintjük őket
cukorral és 15 perc alatt megsütjük őket.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>