Friss tészta babbal receptHány személyre: 4 személyre
» 400 g hüvelyes borlotti bab vagy vörös vesebab
» 2 liter hideg
víz» 2 gerezd
fokhagyma» 1 csokor friss
zsálya» 2 evőkanál extraszűz
olívaolaj»
só» 400 g friss, házi tészta
» szósz:
» 2 evőkanál extraszűz
olívaolaj» 2 gerezd
fokhagyma, apróra vágva
» 2 evőkanál felaprózott petrzselyem
» 6 érett
paradicsom összedarabolva
»
só és frissen őrölt
bors
Tegyük a babot egy edénybe a
vízzel, a
fokhagymával, a
zsályával és az olajjal. Forraljuk fel, és alacsony tűzön pároljuk, amíg a bab megpuhul.
sóval,
borssal ízesítsük, majd szűrjük le, de egy keveset őrizzünk meg a
vízből.
Tészta:
400 g sima
liszt
4 nagy
tojás
Tegyük a
lisztet a munkalapra, a közepébe vájjunk lyukat és tegyük bele a
tojásokat, villával dolgozzuk össze, majd kézzel állítsuk össze. Dagasszuk szép gömb formájúvá. 10-20 perc után a tésztának simának kell lennie. Csomagoljuk a tésztát celofánba és hagyjuk 30 percet állni.
Osszuk el 5-6 részre, majd tekerjük át a tésztagépen. Folytassuk a nyújtást egyre kisebb fokozaton. Ne nyújtsunk 30-35 cm-nél hosszabb lapokat. Szórjuk meg őket búzadarával, és takarjuk le konyharuhával. Állítsuk be a kívánt metélőszélességet és tekerjük át a gépen. Ha nincs képünk, akkor tegyük a lapokat búzadarával megszórt felületre, hajtogassuk őket össze úgy, hogy 2,5 cm-es tekercset kapjunk. Majd nagy késsel vágjuk fel a tésztát.
A taglierini vagy tagliolini 5 mm széles.
A tagliatelle vagy fettuccine 1 cm széles, míg a pappardelle akár 2,5 cm széles is lehet.
Szósz:
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a petrezselymet és a
fokhagymát, és süssük 2-3 percig. Keverjük bele a
paradicsomot,
sózzuk meg. Pároljuk 20 percig, adjuk hozzá a babot, néhány kanál főzővizet. A tésztát főzzük ki enyhén
sós
vízben 3-4 perc alatt. Szűrjük le és a babos szósszal tálaljuk.
Elkészítési ideje 2 óra.
Nehézségi fok 2.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>