0,5 liter
vízbe tegyünk fél mokkáskanál
sót és 1 mokkáskanál
citromlevet. 30 dg
gombát folyó
vízben mossunk meg, szeleteljük fel, és az ízesített lében fõzzük kb. 5 percig, amíg megpuhul. Utána kanállal kissé megnyomkodva szûrjük le, és ha kihûlt, keverjük össze a fenti adag tartármártás felével. Hidegen tálalva, frissen fogyasszuk. Csak hûtõszekrényben tárolható. Nem kell eldobni a
gomba értékes tápanyagokat tart
almazó fõzõlevét, ha nem 30, hanem 40 dg
gombát fõzünk ki 6 dl
vízben. Ebben az esetben a visszamaradó negyedrésznyi
gombából és a teljes lébõl rendkívül ízletes levest készíthetünk két személyre. Ügyeljünk arra, hogy a
gombát zománcozott edényben fõzzük, mert a bevonat nélküli fémedényekben megfeketedik, és kellemetlen ízûvé válik. Itt célszerû megemlíteni, hogy régen ezeket a hidegtálakat
majonézzel készítették, és innen ered a nevük. Tartármártással azonban sokkal finomabbak, ezért ma már szinte mindenki így készíti a
majonéz alapú zöldség
salátákat.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>