Feje tetejére állított almatorta receptHány személyre: 6-8
» 1 nyers 24 cm átmérőjű dupla tortalap
» 0,5 dl puha
vaj vagy Rama
margarin» 1 dl félbevágott pekándió
» 1 dl barna
cukor» 4 nagy savanyú
alma, meghámozva, kimagozva és felszeletelve
» 1 evőkanál
citromlé
» 1 evőkanál
liszt» 1,5 dl kristály
cukor» 1 teáskanál őrölt
fahéj» 1 teáskanál őrölt
szerecsendió» csipetnyi
só
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tortalap tésztájának a felét egy enyhén
lisztezett gyúródeszkán kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy a szélei 2,5 cm-rel nagyobbak legyenek, mint a tortaforma. Ezután félretesszük.
A
vajat szétterítjük a tortaforma alján úgy, hogy az oldalakat is érje. A diókat belenyomkodjuk a
vajba, körben a forma széle mentén. A barnacukrot a diók fölé szórjuk. A tésztát belesimítjuk a tortaformába a barna
cukor fölé.
Az
almákat egy tálba tesszük, és
citromlével megöntözzük. Egy kis tálban összekeverjük a
lisztet, a kristálycukrot, a
fahéjat, a
szerecsendiót és a
sót. Hozzáöntjük az
almához, elkeverjük. Az enyhén
lisztezett gyúrótáblán kör alakúra nyújtjuk a megmaradt tésztát úgy, hogy szélri 2,5 cm-rel nagyobbak legyenek a tortaformánál. Az
almák fölé helyezzük, a széleket behajtjuk a torta alá. Barázdákat vágunk rá, és 50 percig sütjük.
Tálcára borítjuk és fejjel lefelé tálaljuk.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>