Ázsiai eredetű növény, amely ma már nagyon elterjedt Európában is, több országban a legkedveltebb zöldségfélévé vált. Népszerűségét annak köszönheti, hogy lédús levele enyhe ízű, finom, roppanós. Enyhébb a káposztánál és nem kesernyés, mint a fejes saláta, amit hasonlóan elkészítve fogyaszthatunk. További nagy előnyei, hogy magas a folsav és C-vitamin tartalma, hogy nem okoz puffadást a többi káposztaféléhez hasonlóan, hogy kicsi a szénhidrát-, és a kalóriatartalma, hogy tumorellenes hatóanyagokat tartalmaz. Fehérjetartalma háromszor magasabb, mint a fejes káposztáé. Bébiételnek is kiváló. Jól eltartható hűvös helyen vagy hűtőben, maximum a külső leveleit kell leszedegetni fogyasztás előtt.
Felhasználása: legjellemzőbb a kínai kel saláta, amelyet változatos öntetettek és hozzávalókkal készíthetünk el. Jók hozzá a hagyományos ecetes vagy az olajos, mustáros öntetek is. Kínában párolva, töltve halak és húsok mellé fogyasztják. Kevésbé jellemző, de nagyon finom leveseket, krémleveseket és mártásokat is készíthetünk belőle.