A
lime-okat vékonyan meghámozzuk, levüket kifacsarjuk. A szedret megmossuk, majd a citrushéjjal, citruslével 2,5 dl
vízben feltesszük főni, fedő alatt forraljuk. Miután felforrt, a fedőt kissé félrehúzzuk, 30 percig tovább főzzük, míg a gyümölcsszemek teljesen szét nem főnek.
A megfőtt szedret elpépesítjük. A szedermasszát lemérjük, Két rész gyümölcshöz 1 rész cukrot adunk, és közepes hőfokon, folytonosan keverve 1 óra hosszat főzzük, míg egészen sűrű lekvárt nem kapunk. Félidőben a massza már kezd elválni az edény falától. Az utol
só 20 percben még inkább keverjük, hogy ne spricceljen.
A sütőlapot kissé megszórjuk
vízzel, erre alufóliát fektetünk, amelyet olajjal megkenünk. A szedermasszát 1 cm vastagon elosztjuk rajta, hagyjuk teljesen kihűlni, ezalatt kocsonyásodik meg. A következő napon a masszát sütőpapírra fektetjük, és tetszés szerint megforgathatjuk por
cukorban. Három-négy hétig meleg helyen szárogatjuk. Minden második nap megforgatjuk.
A szederzselét gyúródeszkára borítjuk, rombusz alakú darabokra vágjuk, a sütőpapírral elválasztva, rétegesen légmentesen záró dobozba tesszük.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>