Délkelet-Ázsiából, és Indiából származik, de manapság már minden trópusi országban termesztik.
A koktélokhoz általában lime-ot használnak, mivel íze a citrom savanyú ízénél jóval karakteresebb.
Citromhoz hasonló formájú gyümölcs, méretében egy kicsit kisseb, a héja színe pedig éretten is zöld, íze keserűbb, mint a citromé
Megkülönböztetjük a tahiti fajtát, színe sápadt zöld, íze igen savanyú, a mexikóit, mérete kisebb, színe élénkzöld, valamint a korallzátonyfajta, melynek színe sápadt sárgászöld és íze igen savanyú.
Attól, hogy színe zöld, még meg lehet különböztetni, az éretett az éretlentől. Az érett nem méregzöld, hanem enyhe sárga árnyalatot kap.
A lime a leghajlamosabb a romlásra a citrusfélék közül. Héja könnyen megbarnul, és hamar elkezd kiszáradni. A gyümölcsöt felhasználásig tároljuk hűtőben, de ennek az ideje maximum egy hét legyen.
A lime koktélok közkedvelt alapanyaga, díszítésre is használják. De ételek elkészítésénél, mint pl. savanyú mártások készítésekor is érdemes ezt használni citrom helyett.
A vitaminok közül nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Ásványokban is gazdag mint pl. kalciumban, foszforban és káliumban.
Frissítő, élénkítő hatású, segíti az emésztést is elősegíti.